“Полша стана предлог”. САЩ измислиха как да решат всичките си проблеми с Русия

“Полша стана предлог”. САЩ измислиха как да решат всичките си проблеми с Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2022
  • Сподели:

След ракетните взривове в Полша страните от Източна Европа повишиха бойната си готовност. Американците се активизират и в Европа, като още преди инцидента изпратиха мощна авионосна група в Северно море.

 

 

За причините и последствията от мащабните маневри - в материала.

Направихме всичко необходимо“

Съюзниците от НАТО изглежда са решили: ракетите, които убиха двама поляци, са изстреляни от украински войски. Това стана ясно на извънредно заседание на Алианса.

Те също така се съгласиха да "реагират по-бързо на заплахи", както и да "подобрят координацията".

На първо място, това се отнася за страните от Източна Европа. И така, във вторник Варшава повиши бойната готовност на армията. Изтребители излетяха в небето над границата с Украйна. Повишена бдителност се наблюдава и сред екипажите на ПВО.

„Като се има предвид настоящата ситуация, ние въведохме необходимите процедури, които включват, наред с други неща, повишаване на бойната готовност както на военните части, така и на правоприлагащите органи“, каза пред репортери Петер Мюлер, говорител на полското правителство.

Поляците отдавна дрънкат саби. През септември командването прехвърли няколко ешелона военна техника край Калининградска област. Министърът на отбраната Мариуш Блашчак съобщи за подсилването на 18-та механизирана дивизия, покриваща Брестко направление, с най-новите американски танкове „Ейбрамс“ и хеликоптери „Апаш“.

"Мощта на Америка"

Вилнюс също повиши бойната готовност. По-рано Литва вече беше разположила 700 единици военна техника, както и 3500 войници по-близо до Беларус - като част от ученията „Железен Вълк“. От САЩ бяха поискани танкове и бойни машини на пехотата.

В началото на седмицата самолетоносачна група, водена от „Джералд Форд“ „гордостта на американския флот“, пристигна на британския бряг. Корабът не можеше да акостира в Портсмут - беше твърде голям.

„Нашата основна цел е да допринесем за запазването на мира и стабилността в региона на Атлантическия океан. Разполагането на ударната група е естествено развитие на нашите задължения“, обяснява командирът на Втори флот „Даниел Дуайър“.

Корабите ще заемат дежурство в Северно море, покривайки прилежащите води. Това значително укрепва групировката на Пентагона в Европа, тъй като самолетоносачът „Джордж Х. У. Буш“ е в Средиземно море от няколко месеца насам.

Най-големият и най-проблемният

Американците имат 11 самолетоносача. Това се счита за ключов елемент на „проекцията на сила“: възможно е бързо да се разположат ударни самолети във всяка част на света, както беше показано например в кампаниите в Близкия изток.

Всяка самолетоносачна група всъщност е мини-армия. Флагманът, на борда на който могат да се настанят до девет ескадрили, един или два крайцера и ескадра разрушители. Спомагателните кораби транспортират гориво и боеприпаси.

„Джералд Форд“ е най-големият военен кораб с най-мощен атомен двигател. Парните катапулти за изстрелване на самолети бяха заменени от електромагнитни, базирани на линеен електрически двигател. Ускорението е по-плавно, пилотите имат по-малко претоварване.

На борда на самолетоносача има 90 самолета, включително най-новите F-35.

Въпреки че корабът е построен още през 2013 г., едва през септември командването обяви, че е достигнало базовото ниво на оперативна способност.

Това е така, защото по време на пускането му бяха разкрити много проблеми. При изпитанията, които бяха многократно отлагани, електромагнитните катапулти се представиха лошо. Един може да осигури само 400 излитания - десета от планираното.

Подемниците също се представиха зле, което увеличи и без това огромните разходи по проекта до 17,5 милиарда долара. Само преоборудването на сметосъбиращата система е струвало 400 хиляди.

Намесена политика“

Всъщност това е първата военна кампания на „Форд“. И, както отбелязват анализаторите, реклама за американския военно-промишлен комплекс: няколко дни след акостирането в Портсмут, Норвегия подписа голям договор за ракети за F-35.

Друга цел е да се покаже готовност за подкрепа на съюзниците от НАТО в случай на война с Русия, казва Сергей Судаков, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„Военният компонент тук не е толкова значим, колкото политическият – обяснява той, – Освен това американците искат да влязат в изтънелите портфейли на европейците, за да подкрепят Украйна.

Като цяло Вашингтон остава верен на стратегията – да окаже максимално натиск върху Москва.

"Американските политици често се опитват да убият с един куршум два заека“, казва експертът. "Вашингтон, освен всичко друго, е сериозно загрижен за руските амбиции в Арктика и се подготвя нов пакет от санкции по тази тема, така че „Джералд Форд“ е важен в този контекст.

Според Белия дом групата самолетоносачи, както и укрепването на Полша и балтийските страни във връзка с ракетния инцидент, ще добавят допълнителна тежест към аргументите на Вашингтон.

 

 

Давид Нармания, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа