„Търговската сделка с Австралия след Brexit всъщност не е много добра“

„Търговската  сделка с Австралия след Brexit всъщност не е много добра“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

„Водещата търговска сделка на Обединеното кралство след Брекзит с Австралия всъщност не е много добра сделка", каза бившият министър на околната среда Джордж Юстис. Юстис, който е поддръжник на Брекзит, каза, че откакто е напуснал длъжността си през септември, вече не трябва да придава „положителен блясък" на сделката.
„Първата стъпка е да признаем, че търговската сделка с Австралия всъщност не е много добра сделка за Обединеното кралство. Не беше поради липса на опити от моя страна. Наистина, имаше неща, които постигнахме: специална селскостопанска защита за години от 10 до 15, поетапна либерализация през първото десетилетие, защита на британския суверенитет по санитарни и фитосанитарни въпроси. Но трябва да се каже, че като цяло истината е, че Обединеното кралство даде твърде много срещу твърде малко в замяна" каза той пред депутатите.
Юстис каза още „Ако не признаем провалите, които Министерството на международната търговия направи по време на преговорите с Австралия, няма да можем да научим поуките за бъдещи преговори".
Той също така посочи с пръст Лиз Тръс, тогавашен търговски секретар, за това, че е поставила „произволни цели" за сключването на сделката.
През 2021 г. Борис Джонсън, тогавашен министър-председател, приветства сделката като „Глобална Великобритания в най-добрия си вид", но екологични групи предупредиха, че тя ще бъде катастрофална за околната среда.
В отговор на Юстис, източник от Министерството на международната търговия, което сега се ръководи от Кеми Баденок, каза: „Джордж Юстис беше член на кабинета, който колективно договори тази търговска сделка. Ако сделката беше толкова лоша, колкото той твърди, той никога нямаше да я одобри".

Станете почитател на Класа