Антонов: „САЩ могат да осигурят по-добри медицински грижи за затворените руснаци“

Антонов: „САЩ могат да осигурят по-добри медицински грижи за затворените руснаци“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

Администрацията на САЩ може да осигури по-добри медицински грижи и храна на руснаци, затворени в Съединените щати, каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов пред репортери, след като посети руския гражданин Роман Селезньов в затвора в Бътнър, Северна Каролина.
„Вярвам, че американските власти биха могли да направят повече, поне да помогнат на хората, които се намират в толкова трудни условия, както по отношение на храната, така и по отношение на медицинските грижи. Болестите на Роман само се влошават в затвора, там има нечовешки условия за Роман. По някаква причина го смятат за изключително опасен престъпник", посочи Антонов.
Според Антонов на руските дипломати е било необходимо известно време, за да успеят да посетят Селезньов. „Купихме билети и екипът ни беше готов да замине, но преди около три седмици ни беше отказана среща в последния момент. Изненадващо казаха, че мога да създам проблем със сигурността", отбеляза пратеникът.
Той подчерта, че Русия е повдигнала въпроса за организиране на среща на дипломати със Селезньов в консултации с американски официални лица. Антонов каза, че са разговаряли през стъклена преграда заради процедурите за превенция на коронавирус в обекта.
Роман Селезньов беше задържан на международното летище на столицата на Малдивите на 5 юли 2014 г. и отведен в затвора на остров Гуам, некорпорирана територия на Съединените щати. Окръжният съд на Гуам отказа да освободи руснака и постанови той да бъде депортиран в Сиатъл.
През август 2016 г. жури в Сиатъл осъди Селезньов по 38 от 40 обвинения в киберпрестъпления. Той беше обвинен в хакване на базите данни на около 200 американски компании. На 21 април Селезньов беше осъден на 27 години затвор и да плати 170 милиона долара.
През септември 2017 г. прокурорите в американския щат Джорджия, които също повдигнаха обвинения срещу Селезньов, обявиха, че руският гражданин се е признал за виновен в съучастие за извършване на кибератака срещу компанията Worldpay, предоставяща платежни услуги на банки. В Невада Селезньов беше обвинен, че е участвал в престъпления от 2009 г. като част от интернет групата Кардър, чиито членове са извършили компютърни престъпления, свързани с кражба на номера на кредитни карти и лична информация на банкови клиенти.
През декември 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че Селезнев е осъден на 14 години затвор въз основа на обвинения, повдигнати срещу него в Джорджия и Невада, и ще излежи присъдите си едновременно.

Станете почитател на Класа