Politico: Украйна бясна след изявлението на генерал от Пентагона за преговори с Русия

Politico: Украйна бясна след изявлението на генерал от Пентагона за преговори с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

От Съединените щати все по-често започват да звучат призиви за мирни преговори между Украйна и Русия, което предизвиква напрежение в отношенията между Вашингтон и Киев, пише Politico. Това може да накара Зеленски да повярва, че Белият дом планира да се оттегли от дългосрочната помощ.

 

Превод от Politico, САЩ:

 

Politico: Украйна бясна след изявлението на генерал от Пентагона за преговори с Русия

 

 

Призивите на високопоставения генерал за «прозорец» за преговори разгневили украинското ръководство, твърдят запознати.

Администрацията на Байдън се опитва да нивелира последиците от изявлението на високопоставения генерал, който каза, че зимата може да отвори прозорец за възможност за мирни преговори между Москва и Киев. Американски представители бързат да успокоят Украйна, заявявайки, че САЩ не се противопоставят на целите на Киев.

Шумотевицата възникна във връзка с коментарите, направени миналата седмица от председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.

По време на речта си в Икономическия клуб на Ню Йорк генералът заяви, че Украйна може да не постигне военна победа и че е възможно да се пристъпи към преговори с Русия през зимата.

Мили води редовни разговори с украинския си колега генерал Валери Залужни. Последният разговор се е състоял в понеделник, съобщиха американски източници. Според тях по време на този разговор Залужни не е изразил никакво безпокойство и никога не е споменавал изявленията на Мили.

Европейските лидери все по-често нервничат от енергийната криза, а някои повдигнаха въпроса пред американските си колеги през последните дни, че преговорите ще помогнат за облекчаване на страховете от нарастващите цени.

Нееднородните официални и неофициални сигнали за това дали САЩ трябва да започнат сериозен диалог с Украйна за мирни преговори с Русия предизвикват напрежение в отношенията между Вашингтон и Киев.

Високопоставени военни считат, че на Украйна ще й бъде трудно да победи руските сили, въпреки че Киев декларира такава крайна цел. Това важи особено за полуостров Крим, който е под руски контрол от 2014 г.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа