Bloomberg: Китай се отказа от скъпия петрол от Аляска в полза на руския нефт с отстъпка

Bloomberg: Китай се отказа от скъпия петрол от Аляска в полза на руския нефт с отстъпка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2022
  • Share:

От началото на конфликта в Украйна Китай рязко намали закупуването на петрол от Аляска, заменяйки го с внос от Русия, съобщава Bloomberg. Докато руският петрол се продава с отстъпка поради санкциите, петролът от Аляска достигна най-високата си цена от 2014 г.

 

Bloomberg: Китай се отказа от скъпия петрол от Аляска в полза на руския нефт с отстъпка

 

 

Китай вече не иска да купува скъп петрол от Аляска, предпочитайки руския на намалена цена, пише Bloomberg.

Тъй като коронавирусни локдауни бяха наложени на западното крайбрежие на Съединените щати, нарастващото търсене на енергия в Китай накара износителите на петрол от Аляска да продадат почти цялото си производство в тази страна. Тази година обаче доставките са почти напълно спрени, посочва американският вестник. Според аналитичната агенция Vortexa единственият път, когато танкер от Аляска е отишъл в Китай, е бил през март.

Докато руските въглеводороди се предлагат с отстъпка поради санкциите, петролът от Аляска се продава на най-високата си цена от 2014 г. насам тази година. Експертът от Vortexa Рохит Ратход заяви за изданието в имейл, че „сред традиционните купувачи петрол от Китай просто има обща липса на интерес“.

„Най-вероятно тези купувачи са преминали от петрол от Аляска към по-евтиния сибирски петрол“, предполага експертът.

Както заключава Bloomberg, след избухването на украинския конфликт Индия също увеличи обема на покупките си на руски петрол на намалена цена, като същевременно намали доставките от други страни по света — например от Канада.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа