Байдън: Не ни е нужна нова студена война с Китай. Си: Тайван е червена линия, САЩ да не я прекосяват

Байдън: Не ни е нужна нова студена война с Китай. Си: Тайван е червена линия, САЩ да не я прекосяват
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.11.2022
  • Share:

Президентът на САЩ каза, че не вярва, че Китай ще опита да нахлуе в Тайван. На свой ред Си е заявил, че двамата, като "лидери на две мощни държави, трябва да намерят верния път и правилната посока за подобряване на двустранните отношения

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на Китай по отношение на Тайван, които по думите му са "все по-агресивни и използващи принуда". Американският лидер е изразил също така опасения за спазването на човешките права от Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг. 

Това стана на първата му среща на живо като президент с китайския лидер Си Дзинпин, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение на Белия дом за разговора между двамата лидери преди форума на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

Но на пресконференция след срещата Байдън отново потвърди ангажимента на САЩ към дългогодишната си политика за "един Китай". 

Американският президент също така каза, че въпреки дрънкането с оръжия в последно време от страна на Китай, той не вярва, че Китай ще направи опит да нахлуе в Тайван. "Никога не бива да се стига дотам", добави Байдън.

На свой ред Си, цитиран от агенция Синхуа, е заявил, че двамата, като "лидери на две мощни държави, трябва да намерят верния път и правилната посока за подобряване на двустранните отношения.

Срещата между двамата президенти се проведе в разгара на седемдневната околосветска обиколка на Байдън и на фона на опитите на големите сили да "управляват" различията си, докато се конкурират за влияние на световната сцена в условията на задълбочаващо се напрежение в сферата на икономиката и сигурността. Байдън заяви пред репортерите, че САЩ ще продължат да се "конкурират активно" с Китай, но добави, че той не търси конфликт и вярва, че не е задължително да има "нова Студена война с Китай".

Белият дом съобщи, че Байдън и Си са се съгласили, че "никога не бива да се води ядрена война" и тя не може да бъде спечелена. Подчертали са също, че се противопоставят "на използването на заплахи за употреба на ядрени оръжия в Украйна". Става дума за почти неприкритите заплахи от страна на руски официални лица за използване на ядрени оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата почти девет месеца руска инвазия в Украйна, посочва АП.

Байдън и Си също така са се договорили да "упълномощят ключови служители" в области на потенциално сътрудничество, включително борбата с климатичните промени и поддържането на световното финансово здраве и продоволствена стабилност. Засега не е ясно дали това означава, че Китай ще се съгласи да бъдат подновени разговорите за климатичните промени, които Пекин замрази в знак на протест срещу визитата в Тайван през август на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.

По информация на китайското правителство Си е подчертал, че "въпросът за Тайван е централен за ключовите интереси на Китай и е залегнал в политическата основа на китайско-американските отношения". Той също така е добавил, че това е първата червена линия в отношенията между САЩ и Китай, която не бива да бъде прекосявана.


В свое изявление след близо тричасовата среща Белият дом заяви, че Байдън е казал на Си, че САЩ ще продължат да се "конкурират активно" с Китай, но "тази конкуренция не бива да прераства в конфликт".

"Нищо не може да замени разговорите" лице в лице, каза американският президент на китайския си колега в началото на срещата им в луксозен хотел.

Байдън изрази надежда да бъде избегнат конфликт между Вашингтон и Пекин. Ние имаме отговорност да покажем, че САЩ и Китай могат да надмогнат различията помежду си и да установят сферите, в които е възможно да си сътрудничат, заяви той.

Си Дзинпин изрази надежда Пекин и Вашингтон да издигнат отношенията си на по-високо равнище.

Готов съм за откровен и задълбочен обмен на мнения по стратегическите въпроси, даде да се разбере Си. Той каза още, че се надява Китай и САЩ да "намерят вярната посока".

Нашите страни трябва да се учат от историята и да я оставят да насочва бъдещето, призова китайският президент, цитиран от Ройтерс.

Преди разговора си президентите на Съединените щати и Китай демонстрираха добро отношение и се ръкуваха пред журналисти.

Това е първа среща между лидерите на двете свръхсили откакто Байдън стана президент през 2021 г. Преди нея американският държавен глава изрази надежда срещата да доведе до затопляне на отношенията между Пекини Вашингтон.

Според Байдън, двете държави трябва да направят всичко по силите си да избегнат конфликт и са длъжи да покажат, че могат да преодолеят различията си.

Срещата между двамата президенти се провежда на фона на разногласията между страните им по много въпроси, включително отказа на Китай да осъди руската инвазия в Украйна, търговските спорове, положението с човешките права в Синцзян и Северна Корея.

Официалната част на форума на Г-20 започва утре. Сред основните теми ще бъде войната в Украйна.

Руският президент Владимир Путин няма да присъства. Вместо него, в Бали е външният министър Сергей Лавров, за когото днес западни медии съобщиха, че е настанен в болница при пристигането си. Самият Лавров отрече това да е вярно. Чрез видеоконферентна връзка ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа