Onet: Поляците вече не искат да жертват пари за украинската армия

Onet: Поляците вече не искат да жертват пари за украинската армия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

Паричният поток свърши. Финансовата подкрепа за украинската армия започна да намалява
Onet: Спират да поддържат финансово украинската армия

 

Темпът на финансовата помощ за Киев от физически лица значително е намалял, пише Onet. Според данните на Националната банка на Украйна понастоящем има значително по-малко средства, отколкото през април. Поляците, които бяха по-активни в прехвърлянето на пари, бързо загубиха ентусиазъм.

Превод отOnet, Полша:

 

Onet: Поляците вече не искат да жертват пари за украинската армия

 

 

По данни на Forbes потокът от подкрепа за украинската армия е намалял значително през последните месеци.

Както писахме преди шест месеца, 70% от общата сума (15,2 милиарда гривни) бяха кредитирани в специална сметка до 19 април, тоест по-малко от два месеца след началото на спецоперацията в Украйна.

Следващите шест месеца донесоха само 6,5 милиарда гривни.

Процентът на вноските в чуждестранна валута намалява по-бавно, представлявайки повече от една трета от общата сума (7,4 милиарда гривни), от които около 65% (4,8 милиарда гривни) са платени до 19 април.

Темповете на притока на средства по специалната сметка се забави рязко още през април.

Най-лошият месец по отношение на даренията за въоръжените сили на Украйна беше август. През септември, вероятно в резултат на военните успехи на украинското контранастъпление, размерът на вноските се увеличи, но възлизаше на едва 8% от плащанията през април.

Вноските в чуждестранна валута възлизат на общо 7,4 милиарда гривни, тоест около 950 милиона злоти или 200 милиона долара. От тази сума повечето средства са преведени в пет валути:
—Щатски долар — 56%.
— евро — 23%.
— британски лири — 14%.
—полска злота — 6%.
— швейцарски франк — 1%.

Полски злоти, но от поляците ли?

„Почти 64 милиона злоти (около 461,6 милиона гривни) отидоха в специална сметка за подкрепа на въоръжените сили на Украйна. Това е повече от 6% от общите постъпления в чуждестранна валута. Ние сме много благодарни на поляците за тяхната помощ за Украйна в борба срещу Русия», съобщава за Forbes. пресслужбата на Националната банка на Украйна.

Анализирайки постъпленията в отделни валути, трябва да се има предвид, че значителна част от трансферите, разбира се, идват от украински емигранти. Полските парични преводи може да са завишени поради броя на украинците, живеещи в страната.

Вероятно значителна част от паричните преводи в евро и лири идват от украинци, живеещи в западноевропейските страни.

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа