Financial Times: В Япония признаха — без руския нефт страната няма да оцелее

Financial Times: В Япония признаха — без руския нефт страната няма да оцелее
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

Главата на търговския дом Itochu Окафудзи: без руските енергоносители Япония няма да оцелее

Япония няма да оцелее, ако спре да купува петрол и газ от Русия, цитира FT Масахиро Окафудзи, глава на търговския дом Itochu. Бизнесменът разкритикува практиката да се оказва натиск върху компаниите и те да бъдат принуждавани да поставят геополитическите интереси над търговските.

Превод от Financial Times, Великобритания:

 

Financial Times: В Япония признаха - без руския нефт страната няма да оцелее

 

 

Според главата на една от петте най-големи търговски къщи в Япония, почти пълната зависимост на Япония от вноса на енергоносители означава, че тя не може да „оцелее“, освен ако не купува петрол и газ от Русия.

В интервю за Financial Times Масахиро Окафудзи, главен изпълнителен директор на Itochu, каза, че способността на Япония да продължи да използва руски енергоносители на фона на украинския конфликт ще зависи от това дали Съединените щати и Европа подкрепят позицията на Токио.

«За разлика от Европа или Съединените щати, Япония е почти напълно зависима от чужди държави за своите енергийни нужди, така че прекъсването на връзките с Русия поради санкции е невъзможно. Реалността е, че няма да оцелеем, ако не продължим да внасяме от Русия, дори ако обемите са по-малко», каза той.

Някои анализатори изразиха загриженост относно значителните връзки на Itochu с Пекин, който притежава 10 процента дял в китайската Citic. Въпреки това, според Окафудзи, рисковете са доста ниски, тъй като инвестицията е направена в компания, собственост на китайското правителство.

„В момента Китай се опитва да премести частните активи от частни компании към държавни компании, за да зарови пропастта между богатите и бедните», обясни той.

„Нашата цел е да допринесем за просперитета на китайския народ, така че мисля китайското правителство ще подкрепи това.»

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа