Броят на кандидатите за убежище се е увеличил толкова, че може да постави на изпитание капацитета на центровете за прием в ЕС

Броят на кандидатите за убежище се е увеличил толкова, че може да постави на изпитание капацитета на центровете за прием в ЕС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.11.2022
  • Share:

Броят на кандидатите за убежище в Европа е достигнал върхови стойности, невиждани откакто над 1 милион души потърсиха убежище на континента преди 7 години, и сега това може да породи проблеми за националните системи за настаняване на бежанците, съобщи Агенцията на ЕС в областта на предоставяне на убежище, цитирана от БТА.

 

 

Близо 84 500 души са кандидатствали за убежище през август в 27-те страни членки на ЕС, плюс Норвегия и Швейцария, докато още 255 000 души, повечето от които от Украйна, са потърсили също някаква форма на временна закрила, съобщи агенцията. Това е увеличение с 16 процента спрямо юли.

Почти една трета от кандидатите са от Афганистан и Сирия. Гражданите на Турция, Индия и Мароко, които са потърсили убежище, също са се увеличили, каза агенцията. Много хора от Бангладеш, Пакистан, Тунис и Грузия също са кандидатствали.

Агенцията на ЕС каза, че регистрираните през август тази година са около една втора от регистрираните в края на 2015 г., когато средният месечен брой на кандидатите за убежище достигаше 170 000 души. Агенцията допълни, че много от кандидатите за убежище влизат в Европа през региона на Западните Балкани.

Станете почитател на Класа