Бойният дебют на БЛА "Иноходец" край Херсон и разгромът на въоръжените сили на Украйна

Бойният дебют на БЛА "Иноходец" край Херсон и разгромът на въоръжените сили на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

Опитите на механизирани части на въоръжените сили на Украйна да пробият първата линия на отбраната на руската армия в Херсонска област се провалиха напълно. Огромна роля в Бериславското направление изиграха батареите от 152-мм гаубици „Гиацинт-Б“, РСЗО „Смерч“ и „Град“, както и разчетите на 120-мм самоходни минометно-артилерийски установки 2С9 „Нона- С".

 

Те успяха да блокират настъплението на противника в "огневи триъгълник" между Нова Каменка, Суханово и Милов (на 37 км от Берислав) и на участъка Сухой Ставок - Костромка (на аналогично разстояние от Берислав).

В отбранителната операция на Бериславското направление участват части от 810-ти отделен полк на морската пехота и 126-та отделна бригада за брегова отбрана на Черноморския флот, както и 83-та отделна десантно-щурмова бригада от ВДВ на Русия.

Подразделенията на руската армия успяха ефективно да се противопоставят на значително превъзхождащите ги сили на въоръжените сили на Украйна благодарение на активното използване на БПЛА за оптично разузнаване „Орлан-10“, който своевременно дава целеуказание на командно-щабните машини на батериите на РСЗО „Град“ и „Смерч“, както и на разчетите на установките Нона - С" и друга стволна артилерия.

 

 

Голям принос за информационното осигуряване на артилеристите от руската армия има ударно-разузнавателния дрон с далечен обсег на действие „Орион“ (в руските ВКС той се нарича „Иноходец“). Както знаете, два дни по-рано един от екземплярите на този БЛА започна да изпълнява задачи на западните подстъпи към Херсон. По време на първия въздушен нальот „Oрион“ унищожи най-малко две бронирани машини на въоръжените сили на Украйна с високоточни удари от многоцелеви ракети X-БЛА.

В момента ракетите X-БЛА са най-ефективните високоточни оръжия в боеприпасите на Орион. Те са модификация на ПТРК с въздушно изстрелване 9M133-1 Koрнет и са оборудвани с полуавтоматични лазерни системи за насочване. Лъчът за управление на ракетата се формира от система за насочване с лазерен лъч, инсталирана на борда на Oрион.

Oрион-ите са оборудвани също с турелни мултиспектрални оптоелектронни комплекси, работещи в телевизионния, инфрачервения и нискочестотния диапазони. Тези комплекси имат много по-висока разделителна способност на матриците и светлосила, както и коефициент на оптично увеличение, отколкото малогабаритните сензори на БЛА Орлан-10.

При по-дългия период на престой във въздуха на Орионите (около 24 часа), тяхната оптика предоставя на нашите артилеристи край Херсон изчерпателна и по-подробна разузнавателна информация за действията на Въоръжените сили на Украйна.

Телевизионните информационни модули на турелния оптико-електронен комплекс с оптично увеличение 25–60 пъти са в състояние да класифицират наземните бронирани машини на противника на разстояние от около 35–50 км и да ги идентифицират конкретно на 20–30 км (в зависимост от метеорологичните условия).

Също така, новите, по-късни модификации на Oрион са оборудвани с малогабаритни бордови радари, базирани на пасивни (и в бъдеще - активни) фазирани антенни решетки с високо ниво на шумоустойчивост. Тези радари са способни да работят както в режим на високопрецизна синтетична апертура (SAR), генерирайки радарни изображения на земната повърхност с резолюция от порядъка на 1,5-1 m (с възможност за идентифициране на бронирани машини и артилерия), така и в Режим GMTI (откриване и проследяване на движещи се наземни цели) .

Тези режими могат да се изпълняват при всякакви метеорологични условия, както и в сложна среда на заглушаване, което може да изиграе решаваща роля в информационното осигуряване на ракетната и оръдейна артилерия на РВиА на Русия, дори и в случай на бъдещо предоставяне от САЩ на мобилно оборудване за радио-електронна война за въоръжените сили на Украйна.

И следователно, дори в случай на по-ограничено използване на самолети за стратегическо радарно и оптико-електронно разузнаване Ту-214Р, нашите взводове и батареи на РСЗО „Ураган“, „Смерч“ и „Торнадо-С“, както и самоходните оръдия „Гиацинт-Б“ и „Малка“ своевременно ще получат целеуказване на бронетехниката и артилерията на Въоръжените сили на Украйна от бордовите радари и оптико-електронни системи на БПЛА „Орион/Иноходец“.

Този факт ще позволи на нашата стволна и реактивна артилерия значително да подобри (макар и без постигане на паритет) позициите си в контрабатарейните двубои с далекобойните 155-мм самоходни оръдия Krab, Zuzana 2, M109A3GN Paladin, CAESAR и дори MLRS HIMARS предадени на украинската страна. Последният може да се противопостави както на РСЗО „Смерч“ с управляеми снаряди 9М526, оборудвани със самонасочващи се боеприпаси „Мотив-3М“ с обсег на действие 90 км, така и на РСЗО „Торнадо-С“, оборудвани с управляеми касетъчни ракети 9М544 / 549 с обсег от 120-140 км.

 

 

Евгений Даманцев, Превод: ЕС,Поглед.инфo

Станете почитател на Класа