Пени Мордонт обяви, че се кандидатира за премиер на Великобритания

Пени Мордонт обяви, че се кандидатира за премиер на Великобритания
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че няма да се кандидатира за следващ премиер и е склонен да подкрепи бившия лидер Борис Джонсън

 

 

Британската министърка Пени Мордонт стана днес първият депутат от управляващата Консервативна партия, обявил кандидатурата си за мястото на Лиз Тръс като министър-председател и лидер на партията, предаде Ройтерс.

Четиридесет и девет годишната Мордонт е служила под ръководството на четиримата последни премиери на Великобритания, включително Борис Джонсън и Тереза Мей.

Тя за втори път се кандидатира за министър-председателския пост, след като по-рано тази година отпадна от надпреварата за лидер на консерваторите, при която в последния етап Тръс победи бившия финансов министър Риши Сунак.

"Кандидатирам се за лидер на Консервативната партия и ваш министър-председател – за да обединя страната, да изпълня нашите обещания и да спечеля следващите общи избори", заяви Мордонт в Туитър.

"Насърчена съм от подкрепата сред колегите, които искат ново начало, единна партия и ръководство в национален интерес", каза тя.

Букмейкърите я поставят на трета позиция – след Риши Сунак и Борис Джонсън, които също се очаква да се включат в надпреварата за мястото на Тръс.

Мордонт беше назначена при управлението на Тръс за лидер на Камарата на общините и лорд-председател на Тайния съвет.

Преди да се включи в съревнованието за лидерския пост на консерваторите по-рано тази година, тя беше до голяма степен неизвестна извън Уестминстър. Някои хора може би за първи път са я видели при участието й в телевизионно риалити шоу през 2014 г., в което знаменитости се учеха да се гмуркат.

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че няма да се кандидатира за следващ премиер и е склонен да подкрепи бившия лидер Борис Джонсън, съобщи Ройтерс.

Премиерката Лиз Тръс се оттегли вчера след шест седмици на власт. Онези, които искат да я заменят, се опитват да получат гласовете на 100 консервативни депутати, необходими за участие във вътрешнопартийните избори.

"Чувствам, че като министър на отбраната мога да допринеса най-много за гарантиране на сигурността на хората", заяви Уолъс пред медиите. "Това е работата, която възнамерявам да продължа да върша, така че този път няма да се кандидатирам за министър-председател."

Уолъс е един от малкото министри, излезли от последните политически сътресения с повишен авторитет. Той е популярен сред членовете на партията и беше един от фаворитите на букмейкърите. Бивш военен, той ръководи отговора на Великобритания на руското нашествие в Украйна.

Предшественикът на Тръс Борис Джонсън и бившият му финансов министър Риши Сунак са водещите потенциални претенденти за следващ премиер, въпреки че никой от тях все още не е обявил официално своята кандидатура.

Запитан кого би подкрепил, Уолъс заяви, че "В момента клоня по-скоро към Борис Джонсън".

Джонсън беше свален от депутатите преди малко повече от три месеца ,след тригодишен мандат, изпъстрен със скандали и обвинения в неправомерно поведение, припомня Ройтерс.

Уолъс каза, че ключови въпроси при вземането на решение кого да подкрепи ще бъдат ангажиментът към националната и икономическата сигурност, признаването на мандата, който партията спечели на националните избори през 2019 г. под ръководството на Джонсън, и способността да бъде обединена партията.

"Това може да стане нашият трети премиер след общите избори. Това означава, че трябва да помислим върху въпроса за легитимността, който обществото ще си зададе, а също и за това кой може да спечели следващите избори", добави министърът. В отговор на въпрос за Сунак, Уолъс заяви, че ще се радва да чуе какво той има да каже относно ангажиментите за инвестиции в отбраната и сигурността.

Уолъс също така изглежда обърна внимание и на текущото парламентарно разследване дали Джонсън е подвел депутатите относно допуснатите на Даунинг стрийт нарушения на наложения заради КОВИД-19 национален локдаун. "Мисля, че той все още ще трябва да отговори на някои въпроси около това разследване", заяви министърът на отбраната.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа