Италианската крайнодясна коалиция в скандал заради коментар на Берлускони за Украйна

Италианската крайнодясна коалиция в скандал заради коментар на Берлускони за Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

Силвио Берлускони заяви, че „президентът Володимир Зеленски е провокирал инвазията на Русия в Украйна", предизвиквайки нов политически спор и заплашвайки стабилността на новото правителство на Италия само дни преди то да поеме властта.
Берлускони, трикратният бивш премиер и лидер на партията Forza Italia – младши партньор в крайнодясната коалиция, която спечели общите избори през септември – е в центъра на политическия смут след поредица от изтекли аудиозаписи, в които той казва, че контактува отново с Владимир Путин и обвинява Зеленски, че е накарал Москва да нахлуе.
В последния аудио клип, публикуван от агенция La Presse в сряда, Берлускони може да бъде чут да защитава своя „стар приятел Путин" и да казва, че „Зеленски е провокирал нахлуването на Москва, като утрои атаките срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас".
„Републиките от Донбас в крайна сметка изпратиха делегация в Москва и казаха на Путин: „Моля, защити ни!. Путин беше против всяка инициатива, но той беше под голям натиск от руския народ и затова измисли тази специална операция: планът беше, че неговите войски трябваше да влязат в Украйна, да свалят Зеленски и да го заменят с правителство, съставено от украинско малцинство, формирана от честни, разумни хора." казва Берлускони
Берлускони добави „когато руските военни нахлуха в Украйна, те бяха изправени пред ситуация, която Путин не можеше да предвиди, на съпротива от украинците, които започнаха да получават пари и оръжия от запад. И специалната операция се превърна в 200-годишна война".
Бившият премиер, за когото по-рано беше записано, че е един от петте най-големи приятели на руския лидер, каза, че не вижда как Путин и Зеленски могат да седнат на масата за преговори. „Защото няма възможен начин. Зеленски, според мен да забрави за това, не мога да кажа", продължава записът. „На Запад няма истински лидери", продължи Берлускони. „Мога да те накарам да се усмихнеш, единственият истински лидер съм аз."
В предишен откъс, публикуван във вторник, Берлускони казва, че Путин му е изпратил 20 бутилки водка за 86-ия му рожден ден, след като двамата са „възстановили" отношенията си.
Забележките предизвикаха скандал в дясната коалиция, водена от Джорджия Мелони, която трябва да положи клетва в правителството следващата седмица. Мелони, която обеща да продължи подкрепата на Италия за Украйна и санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията, даде ултиматум на Берлускони или да подкрепи позицията на НАТО срещу Русия, или в противен случай да не се присъедини към нейното зараждащо се правителство.
След публикуването на записите лидерите на опозицията се срещнаха с президента Серджо Матарела в четвъртък и изразиха загриженост за бъдещето на Италия. „Италия трябва да бъде надеждна страна и това означава, че имаме задължението да продължим да осъждаме Русия и да подкрепяме Украйна", каза лидерът на Демократическата партия Енрико Лета. Координаторът на Forza Italia Антонио Таяни заяви, че партията и нейният лидер Силвио Берлускони са твърдо зад НАТО и се противопоставят на нахлуването на Русия в Украйна по време на срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП) преди срещата на Европейския съвет.

Станете почитател на Класа