Служители на Байдън на съд за забавено публикуване на записите за убийството на Джон Кенеди

Служители на Байдън на съд за забавено публикуване на записите за убийството на Джон Кенеди
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

Архив с нестопанска цел съди администрацията на Байдън в сряда за решението на Байдън да забави публикуването на правителствени записи, свързани с убийството на Джон Кенеди. Делото е заведено от Фондация Мери Ферел (MFF), която разполага с изчерпателна онлайн база данни от записи, свързани с убийството на президента през 1963 г. в Далас от Лий Харви Осуалд. Смъртта на Кенеди отдавна е обект на силен интерес, спекулации и теории на конспирацията.
В делото адвокатите на групата цитираха федерален закон от 1992 г., Закона за събиране на записите от убийството на президента Джон Кенеди, който определя 27 октомври 2017 г. като краен срок за правителството да направи публични записите, свързани с инцидента. Но когато дойде тази дата, тогавашният президент Доналд Тръмп отложи пускането на някои записи до 2021 г., като се позова на опасения за националната сигурност. Миналия октомври Байдън подписа меморандум, отлагащ освобождаването отново до 15 декември тази година.
Закъсненията са блокирали публикуването на около 15 000 записа, пишат юристите на МФР в своя иск, „лишавайки членове, изследователи и историци от възможността да научат за убийството. Тези пропуски доведоха до объркване, пропуски в записите, свръхкласифициране и директно отричане на хиляди файлове, свързани с убийства, пет години след крайния срок на закона за пълно разкриване", каза групата на уебсайта си.
Много от останалите документи са чувствителни, съобщи NBC News. Седемдесет процента се контролират от ЦРУ, според изданието, а 23% се контролират от ФБР.
Делото, заведено във федералния съд в Сан Франциско, изисква от съдията да обяви, че бележката на Байдън нарушава закона и да публикува всички записи на „най-ранната възможна дата". То също така се цели да принуди правителството да обясни всички редакции и защо е избрало да задържи определени записи.
„Това е аргумент от вида „кучето ми изяде домашното." Агенциите винаги имат все нови и по-добри извинения", каза Бил Симпич, адвокат на MFF, пред NBC News.

Станете почитател на Класа