Илон Мъск планира да съкрати 75% от персонала на Twitter, ако поеме компанията

Илон Мъск планира да съкрати 75% от персонала на Twitter, ако поеме компанията
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

Илън Мъск каза на потенциални инвеститори, че планира да елиминира почти 75% от персонала на Twitter като част от сделката си за поглъщане на компанията за социални медии, съобщи Washington Post. Съкращения на работни места се очакват през следващите месеци, независимо кой е собственик на компанията, според доклада, който цитира интервюта и документи.
Новината за плановете на Мъск, ако той в крайна сметка поеме бизнеса, идва в труден момент за Twitter. Компанията заяви през юли, че вече е „значително забавила наемането" на фона на по-широкия икономически спад в технологичната индустрия, където много компании обявиха замразяване на наемането и съкращения. Bloomberg съобщи, че вътрешна бележка, разпространена от Twitter, казва, че „няма планове за съкращения в цялата компания".
Междувременно драмата с придобиването с Мъск насърчи ниския морал, което кара служителите масово да напуснат. Twitter беше замесен в съдебна битка с милиардера от месеци, след като Мъск се опита да се оттегли от сделката за поглъщане на стойност 44 милиарда долара, преди да обърне курса по-рано този месец и да заяви, че все пак ще продължи с нея.
От Човешки ресурси в компанията за социални медии са казали на служителите, че не планират масови съкращения, но документите показват, че обширни планове за изтласкване на персонал и намаляване на инфраструктурните разходи вече са били в сила, преди Мъск да предложи да купи компанията, съобщава Washington Post . Но докато сегашното ръководство на Twitter планира да освободи 25% от персонала до края на следващата година, новият доклад разкрива, че Мъск иска да намали 7500 служители на Twitter до „скелетен персонал" от около 2000 души.
Съкращенията несъмнено ще окажат влияние върху ежедневните операции на Twitter, включително способността му да модерира вредно съдържание и да се бори с проблемите на сигурността. Това идва, след като през септември язвителен доклад на подател на сигнали обвини Twitter, че не е успял и на двата фронта, като твърди, че има „фрапиращи" недостатъци в компанията.
Според доклада на Washington Post Twitter вече е предвидил намаляване на финансирането на инфраструктурни обекти, включително своите центрове за данни. Мъск каза, че като собственик на Twitter той ще разхлаби политиките за модериране на съдържание и потенциално ще насочи компанията към модел на печалба, базиран на абонамент. Twitter не отговори веднага на искане на Guardian за коментар.
Настоящата битка между Мъск и Twitter започна, когато бизнесменът се опита да се откаже от сделката за закупуване на компанията през май, след като твърдеше, че Twitter е подценил броя на акаунтите за ботове и спам в своята платформа. Twitter го обвини, че си е измислил извинение да се откаже.Горчивото противопоставяне трябваше да отиде в съда, преди Мъск да направи драматичен обрат в началото на октомври, заявявайки, че ще продължи със сделката при първоначалните й условия. Сега милиардерът осигурява финансиране, за да приключи покупката преди крайния срок следващия петък, до което време съдията каза, че сделката трябва да бъде финализирана.

Станете почитател на Класа