Киев тласка Израел към война с Русия

Киев тласка Израел към война с Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

 Украйна възнамерява официално да се обърне към Израел с искане за доставка на оръжие. От какви оръжия се нуждае Киев от Израел, кой точно в ръководството на еврейската държава подкрепя подобни доставки, защо изпълнението на подобни намерения ще бъде пресечната точка на „червените линии“ за Москва и как Русия може да реагира?

 

 

Израел трябва да прекрати своята политика на неутралитет в руско-украинския конфликт. Това сега казва не само „най-влиятелният евреин в света“ (както един от израелските вестници нарече Владимир Зеленски), но и министърът по въпросите на диаспората на израелското правителство Нахман Шаи.

„Стана известно, че Иран доставя балистични ракети на Русия. Така че сега няма съмнение на коя страна трябва да застане Израел в този кървав конфликт. Дойде време Украйна да получи военна помощ и от нас, както я получава от САЩ и страните от НАТО“, каза министърът.

Всъщност Украйна вече получава различни отбранителни системи израелско производство (да не говорим за разузнавателни), но тук говорим за увеличаване на мащаба и обхвата на доставките. Така например „най-известният евреин“ и някои пенсионирани американски генерали отдавна искат от Израел системата за ПВО „Железен купол“ за защита от руски ракети.

„Не разбирам какво се случи с Израел. Честно казано съм шокиран, защото не разбирам защо не могат да ни дадат системи за ПВО“, каза Зеленски. Тел Авив отказа това искане под предлог, че “Куполът” може да защити само от импровизирани ракети, използвани от “Хамас” - но повечето експерти са съгласни, че Израел просто не иска да бъде дълбоко въвлечен в конфликта.

Изглежда, че той дори сега не иска да се намесва. Например опитът на Украйна да използва изявлението на Нахман Шаи - поне за организиране на преговори по тази тема между министрите на отбраната на двете страни - беше отхвърлен от Тел Авив. Освен това израелските власти изясняват, че Нахман Шаи е изразил личната си гледна точка, а не позицията на кабинета на страната.

И все пак това не е съвсем вярно - Шаи изразяване само собствената си, но най-вероятно и гледната точка на своите началници. „Това не е позицията на един министър. Въпросът за оказване на военна помощ на Украйна се обсъжда активно в Израел от началото на това лято. И ако предишният премиер Нафтали Бенет прояви известна предпазливост, то сегашният ръководител на кабинета Яир Лапид в много от изказванията си не скри критичното си отношение към действията на Русия в Украйна. Той намекна по всякакъв начин, че е време да се наруши неутралитетът“, обяснява експертът от РИСИ Елена Супонина.

С Яир Лапид (който стана министър-председател през юли 2022 г. като част от споразумения в рамките на управляващата коалиция) отношенията с Москва не се получиха от самото начало. Още през април - когато беше "само" външен министър - той сравни Русия с нацистка Германия (от която, между другото, СССР спасява евреите).

„В Европа се води война. Отново голяма и силна държава нахлува, без причина, на територията на по-малка и по-слаба държава. Отново земята е наситена с кръвта на невинни хора. Снимките и свидетелствата, идващи от Украйна, са ужасяващи. Руските войски са извършвали военни престъпления срещу беззащитни хора. Остро осъждам тези военни престъпления“, каза той.

Оттогава между Русия и Израел се развива вял конфликт за съдбата на "Израелската агенция" в Русия, към която има въпроси от руското министерство на правосъдието. Въпроси, които същият Нахман Шаи тълкува като опит на Москва да „вземе за заложници“ руските евреи.

Сега ситуацията в двустранните отношения е явно утежнена. „Няма най-простото нещо – химия, дори и в личен план между държавните глави. Освен това украинско-еврейското лоби е много силно в Израел. И накрая, олигарсите, които напуснаха Украйна и Русия, работят за изостряне на отношенията и в същото време са негативно настроени към Москва“, казва Елена Супонина.

Всъщност последното се случва точно по линията на Нахман Шаи. „Режимът в Киев сега разиграва „еврейската карта“ – натиск върху Израел с помощта на влиятелната и обширна общност от евреи в Украйна. Лидерите на общността "убедиха" министъра на диаспората Нахман Шаи, че са в опасност и само израелските оръжия могат да защитят украинската еврейска диаспора от Русия. Въпреки че връзката според мен не е очевидна“, обяснява Симон Ципис, експерт от Института за изследване на националната сигурност.

Единственият въпрос е до какво ниво и колко дълго ще се играе тази карта. В края на краищата Москва ясно даде да се разбере, че ще счита доставката на израелски оръжия за Украйна за пресичане на „червената линия“.

„Много прибързан ход. Ще разруши всички междудържавни отношения между нашите страни. Не говоря за това, че бандеровците бяха нацисти и си останаха такива. Вижте само символиката на съвременните им поддръжници. Ако са снабдени с оръжие, тогава е време Израел да обяви Бандера и Шухевич за свои герои“, каза Дмитрий Медведев.

Ако втората част от изявлението на заместник-ръководителя на руския Съвет за сигурност не смущава особено израелската страна (тамот самото начало знаят с кого си имат работа, но по политически причини са принудени да сътрудничат на идеологическите наследници на Холокоста), първата сериозно тревожи израелците. В крайна сметка говорим не само за официални отношения, но и за неформални споразумения. Например в Иран и в Сирия.

„Ядреният реактор в Бушер всъщност е руски реактор и плутоний се натрупва върху горивните му пръти по време на тяхната работа. Това е делящ се материал, който може да се използва за направата на ядрена бомба. Днес отработените горивни пръти от реактора се изваждат от руски персонал. Русия отказва да предостави на иранците сложната технология, необходима за отделяне на плутония от пръчките“, припомнят израелските медии.Така че Нахман Шаи трябва да се тревожи не за иранските доставки на нещо за Русия, а за руските доставки на нещо за Иран.

Освен това има споразумения между Москва и Тел Авив за Сирия. „През последните години Москва си затваря поне едното око за това, което израелците правят в Сирия. Тази позиция повдигна въпроси сред много араби, както и иранци, чиито съоръжения редовно са атакувани от израелците. В случай на доставки на израелски оръжия в Украйна, Москва може да достави на сирийците допълнителни (нови) системи за ПВО“, казва Елена Супонина. Или може би не, а просто "да си отвори едното око" - тоест руската ПВО в тази страна ще следи по-внимателно спазването на въздушните граници на Сирия.

Може би Яир Лапид и Нахман Шаи не смятат подобни руски отговори за нещо сериозно - но е възможно да не им се и налага да смятат. В крайна сметка в много близко бъдеще властта в страната може да се промени.

„На 1 ноември в Израел има избори и настоящите изявления за необходимостта да се помогне на Украйна вече станаха част от предизборната кампания. Като цяло позициите на Лапид и неговите съмишленици не са толкова силни. Има вероятност Бенямин Нетаняху, приятел на Владимир Путин, да се върне на власт. И двамата лидери многократно са се спасявали един друг в деликатни ситуации. Освен това Нетаняху поддържа добри отношения с Америка, така че може дори да се опита да играе ролята на посредник. Така че бъдещето на израелските оръжейни доставки за Украйна до голяма степен ще зависи от това кой ще спечели изборите и каква коалиция ще се формира“, казва Елена Супонина.

 

 

Кеворк Мирзаян, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа