Путин и Лукашенко пооткрехнаха плановете за Украйна: втори фронт

Путин и Лукашенко пооткрехнаха плановете за Украйна: втори фронт
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.10.2022
  • Сподели:

Ключови изявления в кулоарите на срещата на върха Русия-Централна Азия

 

Лидерите на постсъветските държави, за да се срещат по-често, създадоха и друг съюз - "Русия - Централна Азия". Първата среща на върха на новата асоциация се проведе на 14 октомври в Астана след срещата във формат ОНД със същите участници. Парадната картина обаче не ретушира проблемите и противоречията, които се изостриха между съседните страни след началото на СВО в Украйна.

В Астана някои лидери, въпреки че се опитаха, не винаги успяваха да скрият раздразнението си един към друг. И както преди, никой не подкрепи антизападната реторика на Москва и Минск. Изявленията, направени от президентите на Русия и Беларус в кулоарите на официалните събития, може да разкрият по-нататъшни планове за Украйна.

Сутринта в столицата на Казахстан (както и по света) започна с новината, че Беларус, а не както се очакваше Русия, е обявила режим на КТО /контратерористична операция/. Това съобщи от Минск министърът на външните работи (по-късно Лукашенко уточни, че не става въпрос за режим на КТО, а за режим на ПТО /повишена терористична заплаха/).

Докато Александър Лукашенко усърдно се преструваше, че е напълно потопен в делата на Общността на независимите държави и „провокациите на отделни съседни държави“ и дори възможните завладявания на участъци от беларуски територии изобщо не го притесняват.

Въпреки че лидерите на ОНД се събраха само преди седмица за неформална среща на върха, посветена на рождения ден на Владимир Путин, те отново имаха за какво да говорят: срещата в тесен формат продължи много по-дълго от планираното.

Надявайки се на откровен разговор, домакинът на срещата - Казахстан - отказа да излъчва срещата. Въпреки това някои пресслужби все пак публикуваха изказванията на своите лидери в публичното пространство.

В частност, от стенограмата, публикувана на сайта на Кремъл, се оказа, че Владимир Путин никак не е доволен от опитите на Армения и Азербайджан да постигнат помирение зад гърба на Москва. Всъщност ВВП (поне публично) не предяви претенции към Алиев и Пашинян. Но той разкритикува един от европейските посредници, а именно Еманюел Макрон.

Бях изненадан да прочета коментара на президента на Франция за срещата в Прага на 6 октомври. Смятам, че в тези изявления липсва разбиране за хода на самия конфликт и, очевидно, им липсва информация за позицията на страните, така че те звучаха некоректно, дори бих казал извратено “, каза Путин.

Президентът съобщи на участниците в срещата информация, в която някои от тях напоследък се съмняват: „Русия винаги искрено се стреми да разрешава всякакви конфликти“. Той покани Алиев и Пашинян да обсъдят проблемите около Нагорни Карабах в по-позната среда, тоест в Русия. „Можете да се срещнете по всяко време и на всяко място: в Сочи, в Санкт Петербург, в Москва“, предложи той с готовност.

Що се отнася до Макрон, с него Владимир Путин ще проведе отделен телефонен разговор. „Извратени“ ВВП, очевидно, смята думите на френския лидер, че Русия „играе играта на Азербайджан със съучастието на Турция“. „Това, което се случва (около Нагорни Карабах) е дестабилизираща маневра на Русия, която се опитва да създаде безредици в Кавказ, за да отслаби и раздели всички нас“, каза Макрон в интервю за телевизионния канал France 2.

На свой ред пресслужбата на Александър Лукашенко съобщи за речта на беларуския лидер в неговия телеграм канал. Както преди няколко месеца, той отново критикува колегите си за липсата на взаимна подкрепа и упоритото нежелание да влязат в една лодка, за да се борят заедно с деветата вълна от санкции.

Националните позиции продължават да възпрепятстват ефективното съвместно противопоставяне на западния натиск“, оплака се Лукашенко. Той се опита да убеди президентите, че срещу всички страни от ОНД всъщност се води истинска хибридна война.

Днес Русия и Беларус са в челните редици на атаките, но мисля, че всички тук разбират, че истинските цели на западните стратези са много по-широки - да разделят евразийското пространство на сектори на влияние и да използват нашите страни като суровини и индустриални придатъци “, каза белоруския лидер.

Ако обаче имаше дискусия по зададената тема, тя остана при закрити врати. Пресслужбите на другите държавни глави излязоха с най-семпли съобщения, от които следваше, че Никол Пашинян приветства ролята на ОНД за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан. Касим-Жомарт Токаев смята последната среща на върха за много продуктивна. А президентът на Киргизстан Садир Джапаров призовава да зачитаме взаимно териториалната си цялост.

Все пак медиите попаднаха на кадри, показващи, че залата понякога "искри". Когато Александър Лукашенко реши да напомни на Токаев, че е забравил да съобщи на обществото суперважната новина за преименуването на изпълнителния секретар на ОНД в генерален, професионалният дипломат не успя да скрие раздразнението си. „Александър Григориевич, сега си имате любимо занимание - да критикувате председателя?“ - попита Токаев с демонична усмивка, прозрачно, намеквайки, че лимитът от претенции на Бащицата отдавна е изчерпан.

Някои президенти обаче трябваше да прекарат малко повече време един с друг, благодарение на появата на нов формат Русия-Централна Азия, който включва Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Както обясни Владимир Путин (а инициативата очевидно идва от руска страна, опасявайки се от загуба на влиянието си в региона), задействането на механизмите за взаимодействие е необходимо поради опитите на враговете да възпрепятстват развитието на интеграцията и да нарушат тясното взаимодействие на Русия с азиатските страни в политиката, икономиката и хуманитарната сфера.

Наистина координираните стъпки на нашите страни са наистина много необходими сега както за изграждане на стратегическо партньорство, така и за повишаване на стабилността на нашите икономики“, подчерта Путин.

Като най-обещаващи области той посочи съвместни проекти за заместване на вноса, разширяване на маршрутите за транспортиране на петрол, разработване на запасите на Каспийско море, изграждане на тръбопроводи и създаване на нови транспортни коридори.

По някаква причина Александър Лукашенко не беше на срещата на върха Русия-Централна Азия. (Въпреки че предния ден именно той заяви, че времето на Азия е дошло и то не бива да се пропуска.) Бащицата обаче също не си губи времето.

След като раздаде няколко интервюта, той най-накрая официално потвърди, че в Беларус наистина е въведен режим – но не CTO, а ПTO (повишена терористична заплаха). И това беше направено във връзка с изостряне на ситуацията по периметъра на границите на съюзната държава.

Започнахме процедури с разполагането на съюзническа група сили, чиято основа е армията на Беларус. И вече се допълва с части от Руската федерация. Всичко е по план”, каза бащицата.

Казаното от Лукашенко ни кара да подозираме, че вероятният сценарий за по-нататъшно развитие може да бъде откриването на втори фронт и опит за повторно настъпление към Киев. Владимир Путин на заключителната пресконференция в Астана спомена, че „желанието на украинските власти да преговарят е изчезнало“ веднага след изтеглянето на руските войски от района на Киев.

Може би с помощта на нова офанзива те искат да върнат Зеленски на масата за преговори. При това на условията и позициите, от които се нуждае Москва.

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа