Главният прокурор на Ню Йорк обвинява Тръмп в "зашеметяваща" измама

Главният прокурор на Ню Йорк обвинява Тръмп в "зашеметяваща" измама
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.09.2022
  • Share:

Главният прокурор на щата Ню Йорк заведе гражданско дело за измама срещу Доналд Тръмп и три от децата му, участващи в семейния бизнес с недвижими имоти, за фалшиво увеличаване на нетното му състояние с милиарди, за да се обогати и да си осигури изгодни заеми.
Обявявайки делото в Ню Йорк в сряда, Летиция Джеймс каза също, че са били сезирани федералните прокурори и Службата за вътрешни приходи, което със сигурност ще разгневи бившия президент на САЩ и ще увеличи ужаса сред вътрешния му кръг относно дълбочината на правното му затруднение.
Съдебният иск има за цел да забрани за пет години и на четиримата Тръмп да служат като изпълнителни директори в Ню Йорк и да забрани на организацията Тръмп да придобива търговски недвижими имоти или да получава заеми от базирани в Ню Йорк субекти.
Джеймс каза, че офисът й е открил доказателства за федерални наказателни нарушения, включително издаване на фалшиви отчети към финансови институции и банкови измами, и е отнесла въпроса до южния окръг на Ню Йорк и данъчната служба.
Делото също така се стреми да възстанови най-малко 250 милиона долара и да забрани на главния финансов директор на организацията Тръмп, Алън Уайселбърг, и контролера, Джефри Маккони, да служат на висши позиции в която и да е компания в Ню Йорк. В отделно криминално разследване в Ню Йорк 75-годишният Уайселберг се призна за виновен в данъчни измами.
Отбелязвайки как Тръмп и Вайсълбърг цитираха защитата от пета поправка срещу самоуличаване, когато отказаха да отговорят на въпроси при депозирането, Джеймс каза: „Твърде дълго могъщи, богати хора в тази страна действаха така, сякаш правилата не се отнасят за тях, но днес това поведение приключва".
Въпреки че делото в Ню Йорк не е наказателно преследване, препращането на Джеймс към федералните прокурори в южния окръг на Ню Йорк заплашва с допълнителна сериозна правна опасност бившия президент и трите му възрастни деца.
Тръмп многократно е внушавал, че ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Но той е изправен пред правни заплахи, включително евентуално повдигане на обвинение за запазването на секретни записи и множество разследвания на опитите му да отмени изборите през 2020 г.
Бившият президент и неговите адвокати критикуваха разследването в Ню Йорк като политически мотивиран „лов на вещици" и настояха, че организацията Тръмп не е работила незаконно.
Тръмп постоянно обвинява Джеймс, че е политически мотивирана. Преди изявлението на Джеймс, Bloomberg News съобщи, че „членовете на вътрешния кръг на Тръмп са счели делото като възможност за набиране на средства за Джеймс, демократка, изправена пред преизбиране през ноември". Адвокатът на Тръмп Алина Хаба каза, че делото „нито е фокусирано върху фактите, нито върху закона, а по-скоро е фокусирано единствено върху напредъка в политическия дневен ред на главния прокурор", обвинявайки Джеймс, че е „злоупотребила с властта си чрез проникване в транзакции, при които не е извършено абсолютно никакво нарушение ".

Станете почитател на Класа