Гладната зима в Европа става реалност

Гладната зима в Европа става реалност
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.09.2022
  • Share:

Според Bloomberg енергийната криза в Европа постепенно се превръща в хранителна.

 

Гладната зима в Европа става реалност

 

 

Поскъпването на енергията автоматично води до поскъпване на всички видове храни — от хляб и захар до месо и млечни продукти. Така продуктите на големия завод за сладкарски изделия Brioche Pasquier край Лондон са поскъпнали през последните месеци с поне 50%.

Цените се вдигнаха на всичко — като започнем от газта за гигантските фурни, и стигнем до  маслото, яйцата и захарта.

Повишената цена на готовата продукция удря директно джобовете на потребителите и води до рязко поскъпване на живота.

Представители на британската хранително-вкусова индустрия отбелязват, че ефектът на доминото се усеща все повече в страната: бързото покачване на цените на енергията се прехвърля върху продуктите — първо към сектора на търговията на дребно, а след това и към крайния потребител.

Банката на Англия прогнозира, че инфлацията в Обединеното кралство ще се покачи над 13% тази година.

В същото време една трета от британските домакинства ще харчат повече от 10% от доходите си за енергийни доставки, без да се броят повишените цени на храните.

В тази връзка Английската централна банка въвежда ново понятие – „хранителна бедност“ (food poverty).

Анализаторите смятат, че растящите цени на газта, горивата и електроенергията ще продължат и през зимния сезон и ще доведат до рязко покачване на цените на храните, тъй като преработката на суровини (например захарно цвекло за захар или печенето на кафе на зърна) е изключително енергоемък процес.

Suedzucker AG, най-големият германски производител на захар в Европа, вече обяви, че повишава цените поради поскъпването на суровините, енергията и опаковъчните материали.

Подобно изявление направи британският производител на сладкарски и хлебни изделия Allied Bakeries, който е част от най-големия холдинг Associated British Foods.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа