Великобритания все повече наподобява страна с нововъзникващ пазар

Великобритания все повече наподобява страна с нововъзникващ пазар
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.08.2022
  • Сподели:

Политическата нестабилност, прекъсванията в търговията, енергийната криза и рекордната инфлация превръщат Обединеното кралство в "страна с нововъзникващ пазар", смятат от Saxo Bank, цитирани от CNBC.

Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. икономиката на страната ще навлезе в най-дългата си рецесия от Голямата финансова криза насам, което ще изтрие 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Междувременно инфлацията ще достигне връх от над 13% през този октомври.

Въпреки това от регулатора очакват рязко възстановяване от рецесията, като БВП ще остане с 1,75% под сегашните нива в средата на 2025 г.

В своя бележка от понеделник (8 август) ръководителят по макроанализи в Saxo Bank Кристофър Дембик пише, че Великобритания "все повече наподобява страна с нововъзникващ пазар".

Предстои на 5 септември да бъде обявен нов премиер на Острова, като консерваторите Лиз Тръс и Риши Сунак се борят за ключовете на "Даунинг стрийт" 10, а страната продължава да преминава през историческа криза с издръжката на живот и през най-резкия спад в стандарта на живот в историята си.

Освен това се очаква таванът за цената на енергията да се увеличи с още 70% през октомври, което ще оскъпи сметките за енергия до еквивалента на над 4118 щатски долара на година, а това ще избута милиони домакинства към бедността.

Единственият фактор, който липсва от характеристиките на страна с нововъзникващ пазар, е валутна криза, смята Дембик. Към момента британският паунд все още е стабилен въпреки макроикономическите предизвикателства.

"През миналата седмица той изтри 0,70% от стойността си спрямо еврото и 1,50% спрямо щатския долар. Ние залагаме, че след като премина през несигурността около Brexit, не виждаме какво би могло да избута паунда към процес на свободно падане", допълни анализаторът.

Той обаче посочи, че всички водещи показатели сигнализират за още по-трудни времена за британската икономика. Например регистрациите на нови автомобили - често смятани за водещ индикатор за състоянието на британската икономика - са намалели от 1,835 млн. през юли 2021 г. до 1,528 млн. миналия месец, което е спад от 14 на сто.

"Това е най-ниското ниво от края на 70-те години на миналия век. Рецесията ще бъде дълга и дълбока. Няма да има лесен изход. Това е най-притеснителното според нас", коментира Дембик.

"Това, което Brexit не успя да постигне сам, той, комбиниран с коронавируса и високата инфлация го направи. Британската икономика е смазана", допълни Дембик.

Единствената утеха остава лихвеното повишение на АЦБ през септември, което може да е седмото поредно, но и последното.

"Извън пазара на труда има сигнали, че някои основни двигатели на инфлацията може би започват да се облекчават", каза Дембик.

"В допълнение перспективите за дълга рецесия (пет тримесечия на негативен БВП, започващи от четвъртото на 2022 г. и продължаващи до последното на 2023 г.) със сигурност ще накарат АЦБ да приеме позиция на изчакване", смята анализаторът.

От инвестиционната банка предупредиха, че може да има дългосрочни последици от настоящата криза.

"Представете си абсолвент, навлизащ в работната сила през 2009-2010 г., на който му е казано, че това е срив, случващ се един път в живота. Сега тези хора са в началото на 30-те си години и преминават през още една икономическа криза, случваща се един път в живота", каза Дембик.

По думите му хората са били изправени пред ограничени заплати, липса на перспективи пред жилищния пазар, двугодишен период без социализация заради блокиранията, огромни енергийни сметки и такива за наем, а сега и продължителна рцесия. "Това ще доведе до още бедност и отчаяние", прогнозира Дембик.

 

 

 

Станете почитател на Класа