Финландия прие закон за укрепване на граничната ограда с Русия

Финландия прие закон за укрепване на граничната ограда с Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.07.2022
  • Share:

Парламентът на Финландия прие закон за изграждане на по-здрави огради по границата си с Русия, тъй като страната се стреми да се присъедини към НАТО след нахлуването на Москва в Украйна.
Финландия прекъсна десетилетията на военно необвързаност, като поиска членство във военния съюз през май, официално стартирайки процеса за присъединяване тази седмица.
Страхувайки се, че Москва може да използва миграцията за оказване на политически натиск, новите поправки в Закона за граничната охрана улесняват изграждането на по-здрави огради на източната граница на страната с Русия, дълга 1300 км.
Целта на закона е да „подобри оперативния капацитет на граничната охрана в отговор на хибридните заплахи. Войната в Украйна допринесе за спешността на въпроса", каза Ан Иханус, старши съветник в министерството на вътрешните работи.
В сегашния си вид границите на Финландия са защитени предимно с леки дървени огради, предназначени главно да спрат добитъка да се скита през тях. „Това, което се стремим да изградим сега, е здрава ограда с истински бариерен ефект. По всяка вероятност оградата няма да покрие цялата източна граница, а ще бъде насочена към местата, считани за най-важни", каза Сана Пало, директор на правния отдел на финландската гранична охрана.
Новият закон също така позволява затварянето на граничните пунктове и концентрирането на търсещите убежище в определени точки, в случай на широкомащабен опит за преминаване.
Хелзинки също така прие изменения в законодателството за спешни правомощия, за да направи определението за „извънредно положение" по-добро, с отчитане на различни хибридни заплахи.

Станете почитател на Класа