Рама: Само с едно телефонно обаждане с Борисов решихме въпроса за българското малцинство в Албания

Рама: Само с едно телефонно обаждане с Борисов решихме въпроса за българското малцинство в Албания
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2022
  • Сподели:

"Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми, като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО!", отговори албанският премиер на българското Външно

 

 

„И между другото нека ви напомня, скъпи български приятели, че беше необходимо кратко телефонно обаждане с Бойко Борисов, за да решим приятелски и честно въпроса за българското малцинство в Албания!“

Това написа в профила си в Туитър премиерът на Албания Еди Рама.

Вече два дни той е в остро противопоставяне с българските власти, като от Министерство на външните работи беше изпратена остра позиция за недипломатичния му тон.

„Истинските приятели не си вредят един на друг, но си говорят открито и постигат резултати!“, завършва той.


Албанският премиер сподели още, че преди малко му се е обадил Бойко Борисов, на когото благодарил за рещаващата му роля за свалянето на ветото.


"Току-що получих обаждане от Бойко Борисов. Не можах да му благодаря достатъчно за благородната идея да ми се обади, но успях да му благодаря за решаващата му роля да се освободим от това ВЕТО в парламента! Истински приятел, истински лидер. Неговата партия ГЕРБ, изтри срама от лицето на България! Сега ЕС трябва да действа бързо", написа Рама.

В друга публикация Рама отговори на реакцията на българското министерство на външните работи на изказванията му преди срещата ЕС-Западни Балкани вчера.

„О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми, като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!“, написа Рама.


Вчера при пристигането си в Брюксел Рама определи българските възражения срещу започването на присъединителни преговори между ЕС и Република Северна Македония като „позор“ и обвини София, че държи две страни-членки на НАТО за заложници. Причина за гнева на Рама е обстоятелството, че присъединителният процес на Албания в момента е обвързан с този на Република Северна Македония.

В реакцията си българското външно министерство призовава Рама „да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС“, и припомня, че България винаги е отстоявала европейската перспектива на Албания.

 

Станете почитател на Класа