Плененен украински военен съобщи за подготвяна терористична атака в Херсон

Плененен украински военен съобщи за подготвяна терористична атака в Херсон
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2022
  • Сподели:

Украинският щаб-сержант Тимко заяви, че му е било наредено да извърши терористична атака в Херсон

 

Щаб-сержантът от въоръжените сили на Украйна Александър Тимко, който беше взет в плен, заяви за РИА Новости, че е получил заповед от командира да извърши терористична атака в хотел в Херсон, където живеят преселници от други региони на Украйна.

Тимко, командир на взвод А1978 от 55-та отделна артилерийска бригада, каза, че заповедта му е била дадена от подполковник Александър Колесов.

Руските сили за сигурност идентифицираха и задържаха нелегална група бойци под командването на щаб-сержанта.

„Получих заповед, свързана с това, че руски военни живеят в хотел „Дилижанс“ и трябва да пристъпя към ликвидация. Трябваше, така да се каже, да вдигна шум и да извърша терористичен акт. Реших да направя разузнаване, за да разбера къде и какво. Ходех по улицата, гледах движението, хората и изобщо какво се случва в хотела“, разказа Тимко.

Според военният той е успял да разбере имената на гостите и да научи за възможността за заселване. Хотелът, както се оказал, бил обитаван предимно от преселници — граждани на Украйна — от Николаев, Кривой рог и други градове, контролирани от Украйна.

„Обадих се на подполковника, докладвах, казах за обекта и че хората, за които говори, не са тук. Той каза, че спецчастите знаят по-добре кой къде живее, че сме получили задача и трябва да я изпълним. Аз отказах да изпълня заповедта“, отбеляза Тимко.

Според него след отказа започнали да го заплашват с репресии по военновременните закони и обвинения в предателство към родината.

«Трябваше да използвам само моите хора, бяхме седем със стрелково оръжие. Впоследствие предадохме цялото оръжие на властите. 

Задачата беше да извършим терористичена акт, за да има жертви. По указанията на подполковика аз трябваше да изпълня задачата при каквито и да било обстоятелства.

Разбрах, че искат да ме жертват», каза Тимко.

Плененият украински силовак каза, че преди ареста си се е укрил в Херсон с група подчинени и се е опитал да установи контакт с командването.

„В един момент дойде заповед да се срещнем с конкретен човек. Имаше заповед да се следват неговите указания. Когато се срещнахме, той каза, че отговаря за Херсон от кировоградските специални части. Той поиска списък с личния състав и каза, че съм под негово командване и скоро ще имам бойни задачи“, добави щаб-сержантът.

Впоследствие подчинените на Тимко, според него, са били разпределени на работа в местния сервиз, за ​​да се слеят с местното население.

«С мен имаше 13 души — мои подчинени. След това беше получена задачата за операцията в «Дилижанса», а самият подполковник изчезна, вероятно избяга», добави щаб-сержантът.

Според неговите показания руските сили за сигурност са открили тайник с автомати Калашников, картечница, ръчни гранатомети и боеприпаси.

От своя страна жителката на Херсон Дария Шулц сподели за РИА Новости, че е била участник в схемата на Колесов.

„За съжаление попаднах под влиянието на пропагандата на украинските медии. След началото на спецоперацията с мен се свърза моят приятел подполковник Колесов, който ме помоли да направя услуга и да помогна. Трябваше да изпратя това съобщение до Николаевич (Тимко – бел.ред.), за да задейства схемата. Всъщност аз се оказах връзката между тях”, каза тя.

По думите й Колесов е предавал всички задачи през нея.

„Това ме изненада. Колесов каза, че специалните служби на Украйна ни прикриват и че не трябва да се притеснявам. В края на май той каза, че трябва да отиде в Николаев по специално задание и предаде нещата си. Там имаше картечница и военни боеприпаси. Той ми подаде и граната и каза, че ако влязат руснаците, да я използвам за самоликвидация“, разказа жената.

Колесов не се върнал от Николаев, оставяйки семейството си в Херсон.

Според Шулц по това време тя не е знаела какво може да означава изразът «да задейства схемата», а ако е знаела, нямало да предава подобни съобщения.

След като руските сили за сигурност я разкрили, тя заяви, че Колесов на практика я е използвал на сляпо да изпълнява задачите на своето ръководство.

„При никакви условия вече няма да помагам на военните, това е тяхна работа и не го препоръчвам на други жители на Херсон“, каза Шулц.

Съпругата на Колесов от своя страна заяви за РИА Новости, че кураторите на съпруга й чрез изнудване и заплахи са го принудили да извършва нелегална дейност и да укрива при нея военни и цивилни. За целта използвали компромат, свързан с наказателно дело, образувано преди няколко години.

Според нея съпругът й „дал някаква информация, но по-късно решил, че е време да предаде на хората, че не всичко е зле в Херсон, никой никого не убива, никой не оказва натиск“.

«Факт е, че магазините и аптеките отварят, животът се подобрява, това им каза. Кураторите бяха много ядосани и обещаха да заснемат история, че руснаците убиват и изнасилват в Херсон, това трябваше да бъде «втора Буча».

Тогава той започна да пие почти всеки ден», — спомня си съпругата на подполковника в оставка.

Според нея тя е обсъдила със съпруга си възможността да остане в Херсон и да кандидатства за руско гражданство, а той не е бил против такова решение. В крайна сметка обаче Колесов избягал в Николаев.

Станете почитател на Класа