Русия надхитри НАТО, срещата на Лавров със сръбския му колега ще се състои

Русия надхитри НАТО, срещата на Лавров със сръбския му колега ще се състои
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.06.2022
  • Share:

Руските власти ловко надхитриха НАТО, което предотврати посещението на Сергей Лавров в Сърбия. Мястото на срещата на външните министри на Русия и Сърбия беше своевременно сменено. Това пише китайското издание на Sohu.

 

Русия надхитри НАТО, срещата на Лавров със сръбския му колега ще се състои

 

 

Както отбеляза Sohu, ръководството на НАТО, използвайки влиянието на европейските членове на Алианса, предотврати посещението на Сергей Лавров в Белград.

Властите на съседните на Сърбия България, Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното пространство за руския дипломатически самолет.

„Във връзка със създалата се ситуация сръбският президент Александър Вучич незабавно се срещна с руския посланик в Белград. Сръбският лидер публично разкритикува съседите и западния истаблишмънт. Той подчерта, че страната му ще продължи да прави всичко възможно, за да запази своята независимост“, се казва в статията.

„Във връзка със сегашната ситуация сръбският президент Александър Вучич незабавно се срещна с руския посланик в Белград. Тогава сръбският лидер публично критикува съседите и западния естаблишмънт. Той подчерта, че страната му ще продължи да прави всичко възможно, за да запази своята независимост“, се казва в статията.

С подкрепата на сръбското ръководство Русия намери начин да надхитри НАТО и да проведе среща между Сергей Лавров и сръбския външен министър Никола Селакович. Властите на Руската федерация просто поканиха министъра на приятелската страна в Москва. И преговорите ще се проведат в близко бъдеще, отбелязва китайското издание.

Изданието също така подчертава, че западните страни се държат все по-арогантно. Тази тенденция не може да не е тревожна, защото всъщност с действията си НАТО забрани на суверенна държава да провежда външна политика.

Едва ли е възможно да наречем държавите, които действат по този начин, „либерални“ или „демократични“, отбелязва изданието.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа