InsideOver: Обиколката на Лавров в Персийския залив е дипломатическа победа за Русия

InsideOver: Обиколката на Лавров в Персийския залив е дипломатическа победа за Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.06.2022
  • Share:

Докато ЕС приема шестия пакет от санкции, страните от Персийския залив приемат руския външен министър Сергей Лавров. Това показва, че Русия е спечелила дипломатическа победа над Запада, пише InsideOver.

 

Както отбелязва InsideOver, черното злато се превърна в един от стратегическите възли в отношенията между Русия и Запада. Този път Европа реши да наложи ембарго върху руския петрол.

Но черното злато от Руската федерация се намира на централно място на световната сцена.

Ограниченията чрез санкциите на ЕС е малко вероятно да бъдат ефективни, ако други международни играчи продължат да купуват петрол от Руската федерация.

„Нефтеният въпрос е много мащабен… Светът е много различен от това как го представя евроатлантическият блок. Ситуацията с петрола играе решаваща роля за определяне на международния баланс в областта на енергетиката и финансите“, пише вестникът.

Именно затова руският външен министър Сергей Лавров замина за страните от Персийския залив. Това пътуване се случва точно по време на специалната операция на Руската федерация в Украйна и приемането на шестия пакет от антируски ограничения от ЕС.

„Пристигането на руския външен министър в столицата на Саудитска Арабия е дипломатическата победа на Руската федерация“, се казва в изданието.

Да, персийските държави публично разкритикуваха специалната операция в Украйна като силов метод за разрешаване на кризата. Тези държави обаче продължават активно да работят с Русия и дори укрепват връзките с нея, отбелязва InsideOver.

Най-вероятно, считат авторите на публикацията, големите износители на петрол от Близкия изток и Северна Африка се интересуват от индийския сценарий за закупуване на руския петрол: на цена под пазарната.

Ако разредят относително евтиното черно злато от Руската федерация със своя петрол, те ще могат безопасно да продават този продукт на по-висока цена на същите тези западни страни, които наложиха ембарго върху руските въглеводороди.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа