Патрик Бюканън разкости Зеленски: Той е бесен, но в САЩ не сме луди да започнем война с Русия!

Патрик Бюканън разкости Зеленски: Той е бесен, но в САЩ не сме луди да започнем война с Русия!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.06.2022
  • Share:

Вътре в антируската коалиция има разкорл заради обвинителните изказвания на Зеленски. Това пише редакторът на американското издание на The American Conservative Патрик Бюканън.

 

Както отбелязва авторът, САЩ заемат първо място сред западните страни, предоставящи военна подкрепа на Украйна. Целите на Вашингтон и Киев в тази криза обаче са коренно различни.

Щатите не искат конфликтът да се разширява, страхувайки се от пряк сблъсък и война с Русия.

В същото време украинските власти правят всичко, за да въвлекат други страни в открита конфронтация с Руската федерация.

„Това, че Америка няма да тръгне «ва-банк» в Украйна, е съвсем очевидно. Съединените щати никога не са приемали Украйна в НАТО, никога не са й давали военни гаранции, свързани с член пети на Алианса, никога не са се съгласявали да се бият заедно с нея рамо до рамо. От първите дни на конфликта Вашингтон изключи американски „ботуши на украинска земя“ или участието на САЩ в осигуряването на зона, забранена за полети“, се казва в статията.

Всички тези решения и изявления показаха на Киев какво е готов да направи Белият дом и на какво никога няма да се съгласи поради сериозни рискове.

Проблемът е, че Владимир Зеленски настоява за установяване на граници с Донбас и Крим като част от Украйна, разчитайки на много по-голяма подкрепа от САЩ и НАТО. Но Западът, отбелязва Бюканън, не е готов да влезе във война в името на амбициите на украинските власти и да жертва собствената си сигурност.

„Щатите и Алиансът са готови да доставят оръжия. Когато става дума за борба на живот и смърт, това е конфликт на украинците, а не на наш“, подчертава авторът.

Тази позиция предизвиква бурно възмущение в Киев. Владимир Зеленски дори се опита да посрами ръководството на Съединените щати и НАТО за тяхната политика на умиротворение. Според автора украинският президент изобщо не разбира какво иска от западните си колеги и до какви последствия могат да доведат тези обвинения.

„За какво говори Зеленски? Нашата кауза е каузата на Европа. Нашето дело е дело на НАТО. Нашата кауза е каузата на демокрацията. Независимостта и териториалната цялост не са жизненоважни интереси на САЩ. Нито един от тях не оправдава войната с Русия, която може да застраши сигурността и, ако прерасне в ядрена конфронтация, самото оцеляване на страната ни“, пише The American Conservative.

Подобна мисъл изказа бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Според него в преговорите Украйна ще трябва да се откаже от териториите, които някога са й принадлежали.

Тези думи вбесиха Зеленски.

Украинският лидер каза, че Кисинджър е объркал 2022 г. в Давос, където е изнесъл реч, с 1938 г. в Мюнхен. Той припомни също, че в същата тази година 15-годишният Кисинджър е избягал със семейството си от нацистка Германия. Според Бюканън подобни изявления нанасят сериозни щети на единството на Запада, обединил се срещу Русия.

„Тези пукнатини в коалицията, подкрепяща Украйна, без съмнение ще станат по-видими, тъй като изглежда, че Русия консолидира контрола над Донбас. Италия, Франция и Германия са в контакт с Путин. Всички настояват за преговори. Никой не настоява за това, което Зеленски иска: предаването на Русия на територии, които Украйна не контролира от 2014 г.

В същото време някои страни от Източна Европа изглежда са съгласни с радикалната позиция на Зеленски. Това показва, че антируската коалиция ще се раздели допълнително, когато Москва и Киев започнат преговори, пише авторът.

„Може би е дошло времето да кажем на Зеленски не само какво ще предоставим и какво няма да предоставим, но и какво считаме за приемливи условия на примирие“, заключава Патрик Бюканън.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа