Трите възможни сценария за Борис Джонсън

Трите възможни сценария за Борис Джонсън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.06.2022
  • Share:

1) Бунтовниците не успяват. Няма вот на недоверие. Джонсън се измъква на косъм
Докато страната празнува 70-те години на кралицата на трона, Борис Джонсън отчаяно звъни на своите депутати, за да се опита да гарантира, че може да достигне крайъгълния камък от само три години като министър-председател.
Консервативните депутати, които искат да напусне преди това, вярват, че са много близо до магическото число от 54 писма (до председателя на комисията от 1922 г. сър Греъм Брейди), необходими, за да предизвикат вот на недоверие.
Но ако Джонсън оцелее през следващата седмица, без да бъде преминат прагът от 54 писма и след това избегне катастрофална двойна загуба на допълнителните избори на 23 юни, в Тивъртън, Хонитън и Уейкфийлд, той може да оцелее, без изобщо да бъде задействан вот на недоверие. Ще е в безопасност – поне докато настъпи следващата криза.
2) Бунтовниците достигат 54 писма тази седмица или след междинните избори на 23 юни. Свиква се вот на недоверие. Джонсън се бори и побеждава.
Повечето депутати тори смятат, че вот на недоверие сега е по-вероятен. Големият въпрос е кога ще се случи. Гласуването може да дойде тази седмица. Ако това стане, тогава Джонсън има добри шансове да спечели мнозинство от 359-те депутати тори, в който случай той може да продължи като министър-председател.
Ако обаче гласуването се проведе след междинните избори на 23 юни и торите загубят, депутатите смятат, че той ще има много по-трудна борба, тъй като ще бъде разкрита неговата новооткрита електорална токсичност. От друга страна, дори на фона на отчаянието от двойното поражение, ескапологът Джонсън все пак може да осигури мнозинство от депутатите от тори, защото колегите му не виждат по-добър лидер в момента Друго предизвикателство пред лидерството му няма да бъде разрешено за една година. Джонсън ще куца, макар и силно отслабен.
3) Джонсън губи вота на доверие и отпада. Започват избори за партийно ръководство
Ако Джонсън бъде подложен на вот на недоверие преди или след 23 юни и не успее да убеди мнозинството от 359-те депутати тори, че е най-добрият човек, който да ръководи партията на следващите общи избори, той ще отпадне. През лятото ще започне надпревара за лидерство за намиране на нов лидер и министър-председател на торите.
Предстоят интересни събития.

Станете почитател на Класа