Русия: Властите в Киев нареждат да се минират резервоарите с химикали в Северодонецк

Русия: Властите в Киев нареждат да се минират резервоарите с химикали в Северодонецк
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.06.2022
  • Share:

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, началник на Центъра за управление на националната отбрана на Русия заяви: „Разбирайки невъзможността за по-нататъшна съпротива и задържане на индустриалната зона в Северодонецк, киевските власти наредиха на комбинираната тактическа група да минира контейнери със селитра и азотна киселина, чийто общ обем надвишава 100 тона в предприятието Азот в Северодонецк. Според плана на режима в Киев, взривяването на тези резервоари с токсични химикали уж ще забави напредването на руските въоръжени сили чрез създаване на зона на химическо замърсяване", каза Мизинцев, който ръководи и руския междуведомствен щаб за хуманитарна реакция в Украйна.
Той подчерта, че в резултат на това могат да пострадат цивилни, както се случи на 31 май с жителите на селищата Кременная и Рубежни, когато националистите взривиха резервоар с азотна киселина на същото предприятие. След експлозията се издигна отровен оранжев облак, който се придвижи към селищата Кременная и Рубижное, в резултат на което са пострадали цивилни от токсични вещества. Според Мизинцев властите в Киев планират да обвинят руските въоръжени сили в създаването на предизвикана от човека екологична катастрофа, с широко разпространение в украинските и западни медии.
Генерал-полковникът добави, че по време на битките за Северодонецк въоръжените сили на Украйна отстъпват в посока Лисичанск и понасят критични загуби, някои части са загубили до 90%.

Станете почитател на Класа