Новият премиер на Австралия за „трудните“ връзки с Китай

Новият премиер на Австралия за „трудните“ връзки с Китай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.05.2022
  • Сподели:

Антъни Олбанезе отлетя за Токио вчера, за да участва в срещата на лидерите на Четворката, само часове след като положи клетва като нов австралийски премиер и предупреди, че отношенията с Китай ще останат „трудни".


Лейбъристката партия победи коалиционното правителство, водено от Скот Морисън, в събота. Все още не е известно дали Лейбъристката партия, която оглавява Олбанезе, ще достигне мнозинството от 76 места, необходимо за самостоятелно управление.


На първата си пресконференция като министър-председател Олбанезе каза, че е получил гаранция за покрепа от независими депутати, за да се гарантира, че ще може да управлява независимо от резултата.


Премиерът и шепа временни министри – включително новият външен министър Пени Уонг, който ще пътува с Олбанезе до Токио – са положили бързо клетва, за да гарантират, че Австралия може да участва в двустранните срещи с президента на САЩ, Джо Байдън, с индийският премиер Нарендра Моди и с японският премиер Фумио Кишида.


„Срещите, които ще имаме, не само със Съединените щати, но и с нашите домакини в Япония и Индия, ще бъдат много важни, за да изпратим съобщение до света, че има ново правителство в Австралия . Това е правителство, което представлява промяна на начина, по който се справяме със света по въпроси като изменението на климата, но също така и приемственост в начина, по който уважаваме демокрацията и начина, по който ценим нашите приятелства и дългогодишни съюзи "


Олбанезе каза, че отношенията на Австралия с Китай, които се влошиха през последните години, „ще останат трудни", но даде знак, че правителството му ще предприеме по-малко агресивен подход към преследването на националния интерес на Австралия. „Промени се Китай, а не Австралия, Австралия винаги трябва да отстоява нашите ценности и ще го направим в правителството, което аз ръководя", каза той.


Олбанезе проведе пресконференцията си в понеделник не само пред австралийското знаме, но и пред флага на аборигените и жителите на остров Торес. Това беше малка промяна, която сигнализира за ангажимента на неговото правителство да търси конституционна промяна в съответствие с препоръките, представени на национална среща на върха на аборигените и жителите на островите в протока Торес през 2017 г. за референдум за промяна на австралийската конституция, която да закрепи гласа на коренното население в парламента. Това беше първият ангажимент, който Олбанезе пое в победната си реч в събота вечер.

Станете почитател на Класа