Феминистки нахлуха на червения килим в Кан срещу насилието над жени

Феминистки нахлуха на червения килим в Кан срещу насилието над жени
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.05.2022
  • Сподели:

Протести срещу насилието над жените се проведоха на филмовия фестивал в Кан за втори път в рамките на няколко дни, след като група нахлу на червения килим на премиера на филм за убийства на проституиращи.


Около 12 жени излязоха на червения килим преди прожекцията на Holy Spider, носейки транспарант с първите имена на 129 жени, убити във Франция от последното провеждане на фестивала.


Групата, облечена в черно, изстреля и черни димни гранати, когато спря на стъпала пред Двореца на фестивалите. Според France-Presse протестърите са членове на феминистката група Les Colleuses.


Охраната не се опита да спре протеста, а активистките позираха за снимки и бяха заснети. Отличеният френски режисьор на документални филми Реймон Депардън беше видян да прави снимки.


Демонстрацията се състоя преди да пристигнат актьорите и другите, свързани с премиерата. Във филма, режисиран от родения в Иран Али Абаси, разследваща журналистка разглежда серийното убийство на проституиращи в свещения за Иран град Машхад. „Убиец на паяци" стои зад убийствата, вярвайки, че разчиства улиците от грешници. Филмът е базиран на реалната история на Саид Ханай, убил най-малко 16 жени. Той се превърна в герой за някои ислямистки бойци, сценарий, отразен в Holy Spider.


В петък протестиращи щурмуваха червения килим преди световната премиера на филма на Джордж Милър „Три хиляди години копнеж", демонстрирайки срещу насилието от руските сили в Украйна. Те бяха част от френската група Scum, която се описва като „радикални феминистки активистки".


Фестивалът, една от основните дати в календара на киното, продължава до 28 май и е първият, който се връща към пълен зрителски капацитет след началото на пандемията Covid-19.

Станете почитател на Класа