Истината за социалните медии и тревожността

Истината за социалните медии и тревожността
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.05.2022
  • Сподели:

Тара Портър
Повечето хора смятат, че телефоните са лошо нещо за тревожността. По-специално родителите вярват, че телефоните са ужасни за психичното здраве на децата, тийнейджърите и младите. И така, каква е истината? Докато пишех книгата, която се занимава с психичното здраве на тийнейджърките и младите жени, почувствах, че трябва да стигна до дъното на връзката между телефоните и тревожността. И честно казано, не изглежда страхотно. Откакто смартфоните се появиха около 2000 г., се наблюдава постоянен спад в психичното здраве на младите хора. Но както знаем, корелацията не е непременно равна на причинно-следствена връзка.


Това, което наблюдавах клинично, е, че вместо да бъдат причина за проблема сам по себе си, телефоните изглежда действат като катализатор на нашите емоции. Това може да бъде положително нещо, когато ни позволява да се свързваме с приятели и семейство; споделяме щастливи новини; снимки, шеги и позволява на маргинализираните общности да се намират.


Въпреки това, хората са настроени да предвиждат опасност и умовете ни могат бързо да създадат катастрофални, изцяло въображаеми обстоятелства, на които телата ни реагират така, сякаш са истински. В главата ви върви нещо като: „Някои от моите приятели се срещат без мен > не ме искат там > всъщност не ме харесват > никой наистина не ме харесва > аз съм фундаментално нелюбим и ще умра сам".


Телефонът допринася за това по много различни начини. Първо ни позволява да знаем, че нашите приятели се срещат без нас. Имаше нещо в „невежеството е блаженство", а сега няма невежество. Знаем и можем да седнем на дивана си в някои стари долнище за джогинг в събота вечер и да сравняваме вътрешните си притеснения, най-лошите си страни, най-грозното си аз с безкрайни, перфектно подбрани версии на живота на други хора. И това ни прави тревожни и нещастни.


Телефонът ни е като краста, която знаем, че не трябва разчешем. Знаем, че ни кара да се чувстваме зле, когато виждаме богатата си приятелка на пътуване през уикенда с нейния великолепен партньор; знаем, че трябва да оставим телефона си и да отидем да направим нещо конструктивно и позитивно – малко йога, разходка, гореща вана със свещи. Вижте, има някой в Instagram с перфектна баня и красиво тяло, което ни показва какво трябва да правим, а ние просто седим и скролваме. По този начин телефонът ви може да предизвика втори кръг от самооценка за това колко сте мързеливи или безполезни.Той засилва културата на сравнение, която може да ви накара да се чувствате недостатъчно добър във всеки един аспект от живота: недостатъчно слаб; недостатъчно успешен; недостатъчно подреден или организиран; живеещ в недостатъчно хубав дом; недостатъчно начетен или умен.


И докато изследванията за ефектите от това върху психичното здраве са в начален стадий, има особено ужасяващи изследвания за връзка с гледането на снимки на перфектни тела и неудовлетвореността от тялото, с хранителните разстройства. Дори когато знаем, че изображенията са подправени и дори когато са показани във връзка с фитнес, те все още влияят върху неудовлетвореността ни. И ето някои от въпросите, които задавам на пациентите си относно използването на телефона им: Използвате ли телефона си за свързване с хора или за сравнение с хора? Първото е положително за психичното здраве, но второто вероятно ще увеличи тревожността.


Има ли повратна точка, при която използването на телефона се променя от положително към отрицателно? Забелязвате ли тази повратна точка? И може ли да оставите телефона си тогава? Моят опит подсказва, че точно в този момент телефонът е най-магнетичен. Телефонът ви пречи ли да правите неща, които са положителни за психичното здраве? Използването на телефон може би е най-вредно, когато пречи на съня, редовното хранене, престоя навън и движението на тялото ви, всичко това е важно за благосъстоянието.
Изследванията показват, че има граница на използването на мобилен телефон, след което екранът престава да бъде полезен или забавен и започва да оказва отрицателно въздействие върху благосъстоянието. Аналогията с пиенето е полезна: няколко чаши червено вино могат да бъдат релаксиращи; бутилка на вечер не е толкова полезна. И както при пиенето, на някои хора им е трудно да спрат точно в момента, когато трябва.


Така че, ако изпитвате безпокойство, помислете за използването на телефона си – помислете колко време прекарвате в него и за какво вид съдържание. Преосмислянето на това може да е важен ключ към по-малко тревожен живот. Използването на телефон и интернет е най-добро, когато е в съответствие с другите ни ценности, вместо да ни отдалечава от тях. Ето как:


Свързване с хора. Споделенaа семейна група в WhatsApp или старите приятели могат да бъдат страхотни. Но не за да търсите бивши съученици и да видите колко са успешни – това е сравнение.


Състрадание към себе си. Онлайн клас по йога, приложение за медитация или аудиокнига преди лягане са примери за подхранващи начини за използване на интернет.


Креативност. Телефонът позволи демократизация на творчеството, особено във фотографията, но също и в споделянето на хумор, занаят, изкуство и писане, но трябва да внимаваме за съдържание, което е по-скоро редуциращо, отколкото експанзивно, особено по отношение на красотата или сексуалността.


Любопитство към разликата. Телефоните могат да превърнат лекото разногласие в огромен спор, когато позициите се закрепват. Можете ли да използвате телефона си, за да изследвате нови идеи, вместо да се застоявате в коловоз?


Контролирайте себе си и телефона си!

Станете почитател на Класа