Историческа гореща вълна ще удари десетки американски щати този уикенд

Историческа гореща вълна ще удари десетки американски щати този уикенд
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.05.2022
  • Сподели:

Десетки щати в САЩ се подготвят за исторически високи пролетни температури този уикенд, като изгарящата гореща вълна се придвижва на изток.


Ранната атака на знойно време, преди това, което се очаква да бъде поредното горещо и сухо лято, се очаква да счупи или изравни около 130 топлинни рекорда за това време на годината, с температури над средните в Атлантическия океан и в северната част на изтока.


Очаква се повече от 120 милиона американци да бъдат засегнати от тежката жега, което поражда страх от рискове за здравето на най-уязвимите, работещи на открито и тези, които нямат достъп до вътрешно охлаждане. Националната метеорологична служба издаде специално изявление, в което предупреждава жителите да бъдат бдителни за признаци на топлинно заболяване, да правят почивки вътре, когато е възможно, и да останат хидратирани.


„Излизайки от зимата и по-ниските температури, топлинната вълна може да бъде шок за системата, особено ако прекарвате продължителни периоди навън", каза Марк Ченард, метеоролог от Националната метеорологична служба, отбелязвайки, че необичайните ескалации в температурите могат да хванат някои райони неподготвени. „Малко е рано, така че всичко може да не е точно там, където би било, ако бяхме в средата на лятото", каза той.


Очаква се рекордите да бъдат надминати в големи части на изток, включително във Вашингтон, окръг Колумбия, прогнозата е за 35 градуса в събота, а в Бостън – за 33.


Тексас вече е ударен от жегата, която донесе на Далас най-горещия май в историята, а югозападът се пече, като силните ветрове раздухаха рисковете от горски пожари в целия засегнат от суша регион.


Топлината е безшумен убиец, често отговорен за повече смъртни случаи, отколкото бедствията с по-висок профил, като наводнения, урагани или торнадо, и се очаква увеличаването на броя на жертвите със затоплянето на света.
Климатичната криза постави основата за увеличаване и засилване на горещите вълни през следващите десетилетия, а моделите показват, че може да има между 25 и 30 екстремни събития годишно до средата на века - от исторически средно между четири и шест годишно. Те също така се очаква да покриватт по-широки участъци от региона от преди.


Въпреки че се очаква температурите отново да паднат след уикенда, предстои още едно кипящо лято. „Изглежда, че има сигнал, че ще бъде по-топло от средното лято за средния Атлантик и североизточната част", каза Ченард.
Докато източното крайбрежие ще се пече този уикенд, западното ще получи кратка отсрочка. Въпреки че рисковете за горски пожари в югозападната част, особено в Ню Мексико, където най-големият пожар в страната и в историята на щата продължава да гори, регионът ще получи експлозия от необичайно студено време. Части от Колорадо, където температурите се движеха близо до 30-те градуса, сега се очаква да бъдат затрупани със сняг.


Придружена от поривисти ветрове, системата ще осигури „драматичен спад на температурите", според Националната метеорологична служба, която прогнозира преминаване от потискаща топлина към температури на замръзване в централните високи равнини.


Системите, причиняващи метеорологичните удари от всяка страна на страната, са отделни, но свързани. „Когато една част от страната е доста над нормалното, някъде другаде се получава другия край на вълната", каза Ченард.

Станете почитател на Класа