Англия обсъжда със съюзниците въоръжаването на Молдова по стандарт на НАТО

Англия обсъжда със съюзниците въоръжаването на Молдова по стандарт на НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.05.2022
  • Share:

Външният министър Лиз Трус разкри, че Обединеното кралство е започнало дискусии със съюзниците за изпращане на модерно оръжие в Молдова, за да я защити от Русия. Тя каза, че „иска да види страната, която се намира в югозападната част на Украйна, оборудвана по стандарта на НАТО".


Молдова в момента не е член на НАТО и има опасения, че може да бъде бъдеща цел за Владимир Путин след конфликта в Украйна.


В интервю за Telegraph Трус каза: „Бих искала да видя Молдова оборудвана по стандарта на НАТО. Това е дискусия, която водим с нашите съюзници. Путин беше абсолютно ясен относно амбициите си да създаде велика Русия – и това, че опитите му да превземе Киев не бяха успешни, не означава, че е изоставил тези амбиции".


Обединеното кралство, САЩ, Франция и Германия проведоха разговори дали да подпишат форма на гаранция за сигурност за Украйна, за да продължат да предоставят оръжия и подкрепа в дългосрочен план.


Трус добави: „Това, върху което работим в момента, е съвместна комисия с Украйна и Полша за надграждане на украинската отбрана до стандарта на НАТО. Така че ще разгледаме от какво се нуждаят украинците. Тогава въпросът е как да го поддържат във времето? Как да гарантираме, че Украйна е в състояние да се защитава постоянно и как да гарантираме, че това ще се случи? Това е, върху което работим в момента. И това важи и за други уязвими държави като Молдова. Тъй като отново заплахата от Русия е по-широка, ние също трябва да се уверим, че те са оборудвани по стандартите на НАТО."


Миналия месец вицепремиерът на Молдова предупреди, че страната е изправена пред „много опасен нов момент" и каза, че сили се стремят да разпалят напрежението след поредица от експлозии в отцепилия се регион на Приднестровието. Нику Попеску каза, че неговото правителство е видяло „опасно влошаване на ситуацията след атаки с гранати срещу министерството на сигурността в региона. Атаките представляват много опасен нов момент в историята на нашия регион", каза той, добавяйки, че институциите на Молдова са били приведени в повишена готовност в отговор.
Нарастват опасенията, че Молдова и Приднестровието могат да бъдат въвлечени в конфликта в Украйна. Преобладаващо рускоговорящият регион в Източна Молдова е контролиран от проруски сепаратисти от 1992 г. след кратка война, когато Москва се намеси на страната на бунтовниците.

Станете почитател на Класа