Русия спира доставките на газ за Финландия

Русия спира доставките на газ за Финландия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.05.2022
  • Сподели:

Доставките на руски газ за Финландия ще бъдат прекратени в 7:00 ч. московско време на 21 май, съобщи държавната газова компания Gasum, след като получи съответното уведомление от Gazprom export Ltd, съобщава interfax.ru.

 

Операторът ще снабдява клиентите си с природен газ от други източници - чрез газопровода Balticconnector от Естония - през следващите дни през летния сезон на 2022 г.

 

Финландия - страната бижу (СНИМКИ) - DarikNews.bg

 

Както беше съобщено, Gasum не е приела искането на руската страна да премине към новата система за плащане на газа и възнамерява да подаде иск в арбитражния съд.

 

Нова система за плащане

 

На 31 март президентът на Руската федерация подписа Указ № 172 "За специална процедура за чуждестранните купувачи за изпълнение на задълженията им към руските доставчици на природен газ". Според документа плащането за руски тръбопроводен газ, доставен след 1 април 2022 г., на чуждестранни контрагенти, посочени в постановлението, трябва да се извършва единствено в рубли.

 

За чуждестранните купувачи се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип К в оторизирана финансова институция - Газпромбанк. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на Газпром. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

 

Ако това условие не е изпълнено, захранването се прекратява.

 

Полша и България вече загубиха възможността да получават руски газ поради отказа си да приемат новата система за разплащане.

Станете почитател на Класа