Обединеното кралство е давало „златни визи“ на санкционирани руснаци след 2014 г

Обединеното кралство е давало „златни визи“ на санкционирани руснаци след 2014 г
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.04.2022
  • Сподели:

Седем руснаци, които сега са под санкции, са получили противоречиви „златни визи" от Обединеното кралство, след като режимът на Владимир Путин анексира Крим през 2014 г., призна правителството на Англия. То закри схемата за „Инвеститорска виза от ниво 1" през февруари на фона на натрупването на руски сили на границата с Украйна.


След инвазията санкциите, насочени срещу много от най-богатите руски бизнесмени, се превърнаха в ключова част от отговора на Обединеното кралство и неговите съюзници.


Мерките предизвикаха също неудобни въпроси към правителството, като критиците го обвиниха, че предлага отворена врата за клептократи и олигарси, за които в много случаи се смята, че са експроприирали в огромен мащаб богатства от руската държава. Голяма част от това богатство е използвано за закупуване на луксозни имоти в Лондон.


Схемата за златни визи позволи на хора с най-малко £2 милиона инвестиционни фондове и банкова сметка в Обединеното кралство да кандидатстват за права на пребиваване, заедно със семействата си. Преди 2018 г. се смята, че са извършвани минимални проверки на инвеститорите и източника на тяхното богатство.


Правителството разкри, че 10 руснаци, които тогава са получили златни визи, сега са обект на санкции. Правителството отказа да назове имената на хората, които са получили визите, въпреки исканията на групата Spotlight on Corruption.


Сюзън Хоули, изпълнителен директор на групата, каза: „Това е убедително доказателство за откровено шокиращото самодоволство в правителството на Обединеното кралство относно руските пари, идващи в Обединеното кралство, дори след като Русия анексира Крим през 2014 г."


През 2014 г. Дейвид Камерън, тогава министър-председател, каза „Русия трябва да избере пътя на дипломацията и деескалацията, или да се изправи пред нарастваща изолация и все по-строги и по-строги санкции". Последните данни обаче сочат, че правителството е продължавало да издава визи за руски граждани, които сега се считат от официални лица за ключови в подкрепата на режима на Путин.

Станете почитател на Класа