Мрежата от бомбоубежища на Финландия

Мрежата от бомбоубежища на Финландия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.04.2022
  • Сподели:

В подземен спортен център в центъра на Хелзинки група тийнейджъри играят флорбол, вид хокей, популярен в скандинавската страна през дългите зимни месеци. Зад една от вратите, малка врата води към „Контролната зала", слабо осветено пространство с големи кислородни системи и генератори на електричество.


Ако най-лошите страхове на Европа се материализират, спортни центрове като тези могат бързо да бъдат превърнати в аварийни бомбоубежища, готови да поемат хиляди финландци. „Спим много по-добре през нощта, като знаем, че имаме тези бомбоубежища. Особено сега с това, което се случва в Украйна", каза Томи Раск, инструктор по безопасност на Центъра за гражданска защита в Хелзинки, показал бомбоубежището, което може да приеме до 6000 души.


Раск каза, че Финландия за първи път е започнала да изгражда обширна мрежа от бомбоубежища през 60-те години на миналия век, отчасти произтичащо от опита си да се бие със Съветския съюз през зимната война от 1939 г. Тъй като страната не е имала военни действия от 1945 г. насам, бомбоубежищата са използвани като спортни съоръжения, басейни, паркинги и складове.


Но стратегията за отбрана на Финландия беше подновена на фокус, след като Москва нахлу в Украйна на 24 февруари, предизвиквайки най-голямата геополитическа криза в Европа след Втората световна война. Финландия тази седмица започна дискусии за присъединяване към водения от САЩ военен алианс НАТО.


„Не искам да се хваля, но финландската технология за бомбоубежище е една от най-добрите. Тези убежища могат да предпазят от практически всякакви бомбардировки или химически атаки. Разполагаме с вода, чист въздух и легла, с които хората могат да работят със седмици. Правим това от известно време", каза Раск, като посочи двете масивни стоманени врати на входа на убежището, които според него ще издържат на тежки бомбардировки – включително ядрени – както и на химически атаки. Всички сгради в страната над определен размер трябва да имат собствени бомбоубежища, като изчисли, че само в Хелзинки има приблизително 5500 убежища на гражданска отбрана с приблизително 900 000 места, повече от населението на столицата.
Убежището прилича на лабиринт, с различни стаи, включително кафене и детска стая за игри. „Построено е така нарочно", каза Раск, „Проучванията показват, че хората реагират по-добре на стаи със стени, където има граници, които създават усещане за уединение."


Финландия, страна с население от 5,5 милиона души, може да събере военновременна армия от 280 000 души, докато общо има 900 000 обучени резервисти. Хелзинки запази високото си ниво на разходите за отбрана, дори когато други намаляваха през 90-те и 2000-те години след падането на Съветския съюз. Финландия също продължи с наборната военна служба за всички мъже, дори след края на Студената война, когато много други европейски нации преустановиха практиката.


„Естествено е да носите яке за дъжд, когато може да има облаци."

Станете почитател на Класа