Западът предупреждава за руски кибератаки

Западът предупреждава за руски кибератаки
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.04.2022
  • Сподели:

САЩ и четири от най-близките им съюзници предупредиха, че разузнаването показва, че Русия обмисля кибератаки срещу страни, подкрепящи Украйна.
Владимир Путин използва изстрелването в сряда на нова мощна междуконтинентална балистична ракета "Сармат" (МКБР), способна да носи десет или повече бойни глави, за да отправи ядрени заплахи срещу западните страни. Пентагонът потвърди, че САЩ са били уведомени за теста и не са били разтревожени. Западните официални лица са по-загрижени от нарастващия акцент, който Москва поставя върху ядрения си арсенал, тъй като конвенционалните й сили са се поразклатили в Украйна.


Кремъл отправя многократни заплахи срещу много страни, които доставят на армията на Украйна модерни оръжия, а членове на мрежата за споделяне на разузнавателна информация "Петте очи" - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - прогнозират, че Москва също може да работи с групи за киберпрестъпления, за да предприемат атаки срещу правителства, институции и бизнес.


„Разузнаването показва, че руското правителство проучва възможности за потенциални кибератаки. Някои групи за киберпрестъпления наскоро публично обещаха подкрепа за руското правителство", казаха те в официално предупреждение за киберзаплаха.


„Някои групи също заплашиха да провеждат кибероперации срещу държави и организации, предоставящи материална подкрепа на Украйна", се казва в сигнала. В него се предупреждава, че спонсорираните от руската държава кибер играчи имат способността да компрометират ИТ мрежите, да крадат големи количества данни от тях, докато остават скрити, да внедряват разрушителен зловреден софтуер и да блокират мрежи с атаки на „разпределен отказ на услуга".


Москва официално предупреди Вашингтон да прекрати доставките на оръжие за Украйна, но Джо Байдън ги засили. Доставя се последният транш от 800 милиона долара, включително гаубици и хеликоптери.


Украйна заяви късно в сряда вечерта, че е готова да разреши въпроса за деблокирането на Мариупол и евакуацията на цивилни чрез дипломация и е предложила да проведе „специален кръг" от преговори с Русия в обсадения град, казаха официални лица.

Станете почитател на Класа