Премиерът изоставя усилията за блокиране на разследването за Партигейт

Премиерът изоставя усилията за блокиране на разследването за Партигейт
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.04.2022
  • Сподели:

Борис Джонсън беше принуден да се откаже от усилията за блокиране на разследването дали е подвел депутатите за нарушенията на блокирането – т.н. Партигейт. Предложението на лейбъристите е да се предизвика разследване на Камарата за това дали Джонсън е лъгал за нарушаване на правилата на Даунинг стрийт – включително потенциалното пускане на стотици вредни съобщения и снимки.


На фона на нарастващата реакция от страна на депутатите, правителството призна, че не може да ги накара да блокират разследване от комисията за привилегиите. Вместо това то внесе предложение за отлагане на разследването до публикуване на окончателния доклад за Партигейт от Сю Грей, висш държавен служител. В предложението се казва също, че разследването трябва да започне след приключването на разследването на полицията.


Дори сред предните редици на поддръжниците му имаше осезаемо безпокойство, че трябва да бъдат принудени да блокират разследване на премиера, който вече получи фиксирано известие за полицейско наказание – глоба - миналата седмица, като се очаква скоро да получи поне още три глоби за нарушенията.


Един министър призна, че би било трудно да се оправдае, че Джонсън избягва разследване за потенциално подвеждане на парламента, като каза: „Ако това е един и същ процес, пред който е изправен всеки депутат, тогава защо трябва да е различен за премиера?"


Проучване на комисията за привилегии може да бъде много вредно, дори ако Джонсън в крайна сметка не бъде официално цензуриран. Това би включвало правото да се изискат повече от 300 снимки, за които се смята, че са събрани от Грей в първоначалното разследване за нарушаване на правилата, което е предадено на столичната полиция.


Източник от лейбъристите каза: „Ясно е, че депутатите тори са приключили да защитават широко разпространената престъпност, която видяхме на Даунингстрийт 10. Борис Джонсън се опитва да наруши правилата, за да се отклони от собственото си нарушение на закона. Всеки депутат от торите, който гласува за това, гласува за прикриване на нарушението."

Станете почитател на Класа