ЦРУ: Отчаянието на Путин може да го подтикне към ядрения арсенал

ЦРУ: Отчаянието на Путин може да го подтикне към ядрения арсенал

Заплахата, че Русия потенциално използва тактически ядрени оръжия или по-слаби ядрени оръжия в Украйна, не може да се приема лекомислено, но ЦРУ не е видяло много практически доказателства, засилващи тази загриженост, каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък, съобщава “Ройтерс”, цитирано от bg-voice.

 

В реч в Georgia Tech Бърнс споменава “потенциалното отчаяние” и военните неуспехи, които руският президент Владимир Путин и неговото правителство претърпяха след придвижването на войските в Украйна на 24 февруари.

 

Поради тези причини “никой от нас не може да приеме лекомислено заплахата, породена от потенциално прибягване до тактически ядрени оръжия“, каза Бърнс.

 

ЦРУ: Отчаянието на Путин може да го подтикне към ядрения арсенал

 

Въпреки това, въпреки “риторичната позиция” на Кремъл относно привеждането на най-големия ядрен арсенал в света в повишена готовност, “не видяхме много практически доказателства за вида на разполагане или военни диспозиции, които биха засилили тази загриженост”.

 

Бърнс направи коментарите си в отговор на въпрос на бившия американски сенатор Сам Нън, водещ защитник на контрола върху оръжията, в края на първата си реч откакто пое американската шпионска агенция през март 2021 г.

Бившият американски дипломат каза, че американските шпионски агенции са започнали миналата есен да събират “обезпокоителни и подробни” разузнавателни данни за план на Путин за “голямо ново нахлуване” в Украйна.

 

Путин се задуши с оплаквания, амбиция и несигурност и видя, че “прозорецът се затваря за оформяне на ориентацията на Украйна” далеч от Запада, каза Бърнс.

 

Американското разузнаване е от жизненоважно значение за борбата на Украйна срещу руските сили, каза Бърнс, чиито дипломатически постове включват и един като посланик на САЩ в Москва. “Престъпленията”, според него, които тези сили, са извършили в украинския град Буча, са „ужасяващи“.

 

Русия, която многократно отрича да е нападала цивилни след инвазията, нарече обвиненията, че руските сили са екзекутирали цивилни в Буча, докато са окупирали града, “чудовищен фалшификат”, целящ да очерни руската армия. Кремъл казва, че е започнал “специална военна операция” за демилитаризиране и “освобождение” на Украйна от националистически екстремисти.

Станете почитател на Класа