Байдън обяви пълна забрана за вноса на руски петрол, газ и енергоносители

Байдън обяви пълна забрана за вноса на руски петрол, газ и енергоносители
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.03.2022
  • Share:

"САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Руският петрол повече няма да бъде приеман в американските пристанища и американският народ ще нанесе нов мощен удар върху военната машина на Путин", каза президентът

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес забрана за внос в САЩ на петрол и газ от Русия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Забраната нанася "мощен удар" върху "войната на Путин", каза държавният глава. Същевременно той предупреди американците, че "защитата на свободата ще има своята цена".

"САЩ се прицелват в основната артерия на руската икономика. Забраняваме целия внос на руски петрол, газ и енергоносители. Това означава, че руският петрол повече няма да бъде приеман в американските пристанища и американският народ ще нанесе нов мощен удар върху военната машина на Путин", каза Байдън от Белия дом.

Великобритания въведе собствени ограничения върху вноса на руския петрол, минути преди Вашингтон. Лондон планира постепенно да сложи край на вноса на петрол от Русия до края на годината.

 

https://epicenter.bg/images/news/32021/thumbs/main_1616752554.jpg

По-рано днес Европейската комисия представи план за постигане на независимост от руските изкопаеми горива.

Съединените щати внасяха средномесечно повече от 20,4 милиона барела суров и рафинирани продукти от Русия през 2021 г., което около 8% от вноса на течни горива в САЩ, според данни на Енергийната информационна администрация (EIA), като се очаква забраната да доведе до повишение на вече високи цени на бензина и нарастваща инфлация. Съединените щати също така внасят незначително количество въглища от Русия, припомня БНР.

Байдън отбеляза, че решението е взето след консултации със съюзниците.

В обръщение към обществеността държвният глава каза, че разбира, че съюзниците на Вашингтон могат и да не последват стъпките на САЩ, тъй като тяхната ситуация по отношение на енергийната стабилност се различава в значителна степен.

Американският президент отбеляза, че "днешното решение ще има цена за нас в САЩ", тъй като цените на горивата ще се повишат още повече. "Войната на руския президент Путин вече вреди на американските семейства по отношение на бензина".

Решението за забрана на вноса на руски петрол беше взето със съгласие както на Демократическата, така и на Републиканската партия, посочи той.

Байдън призова петролните компании да не предприемат прекомерно повишаване на цените.

Ръководството на Съединените щати ще предприеме стъпки за смекчаване на негативното въздействие на забраната за внос на руски петрол, каза Джо Байдън.

"Ние ще спазим ангажимента си към НАТО" и ще направим всичко възможно, за да спрем "военната машина на руския президент Владимир Путин", каза още Байдън.

Американският президент също така посочи, че САЩ ще споделят отговорността за грижата на бежанците от Украйна.

След като обяви забраната за вноса на петрол и газ от Русия, Байдън призова Конгреса на САЩ да приеме пакета от помощи за Украйна на стойност 12 милиарда долара.

Конфликтът в Украйна няма да се окаже победа за руския президент Владимир Путин, подчерта Байдън.

"Украйна ще защити своята свобода и своята демокрация“, каза той и прогнозира, че войната в страната "ще направи Русия по-слаба, а останалата част от света по-силна".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа