Шиндзо Абе заплашва Русия и Китай с ядрено оръжие

Шиндзо Абе заплашва Русия и Китай с ядрено оръжие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.03.2022
  • Share:

Години наред руските медии представяха вече бившия японски премиер Шиндзо Абе като едва ли не „приятел на Русия“. На снимките в пресата той неизменно изглеждаше усмихнат и приветлив.

 

 

И само няколко експерти по Япония припомняха, че Абе не е този, за когото се представя, когато посещава страната ни. В Япония той е характеризиран като "ястреб", който се противопоставя на пацифистката конституция и настоява за ремилитаризация на страната. Освен това Абе е духовен баща и лидер на една от най-масовите реакционни националистически организации в Страната на изгряващото слънце, “Нихон Кайги” (Японския конгрес).

 

И Абе пръскаше усмивки в Москва с една цел - да убеди руските преговарящи партньори да отстъпят Южните Курилски острови, законно принадлежащи на Русия - Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомай. Всички посегателства на Токио по отношение на нашите далекоизточни земи обаче бяха отхвърлени от Москва.

 

Абе не е простил това на руския лидер. Не допускам, че без негово участие, като човек, който запазва голямо влияние върху японската политика, президентът Путин би бил включен по безпрецедентен начин в „списъка за забрана“ на руски лица, подложени от японското правителство на „санкции за Украйна“. Чисто японско отмъщение, близко до йезуитското.

 

 

Като ръководител на най-голямата фракция в управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП), Абе играе ролята на фигура, известна в Япония като "куромаку" - човек в черно, който движи марионетките. В същото време Абе си позволява открито да критикува настоящия премиер Фумио Кишида, да му казва как да действа в този или онзи случай.

 

Ярък пример за това поведение бяха призивите на Абе „да се обсъди разполагането на американско ядрено оръжие в Япония на фона на влошаването на украинската криза и възможността Пекин да атакува Тайван“. „В НАТО Германия, Белгия, Холандия и Италия участват в програма за споделяне на ядрено оръжие, като разполагат с ядрени оръжия на САЩ“, каза Абе. „Трябва да разберем как се поддържа сигурността по света и да изоставим табуто върху възможността за открита дискусия. При обсъждането на това как да защитим Япония и живота на нейните хора в тази реалност, трябва уверено да обмислим различни варианти”, допълни той.

 

Абе отговори на министъра на отбраната Нобуо Киши, който отхвърли „възможността за поставяне на ядрени оръжия на САЩ на територията на страната“. По време на дебата в бюджетната комисия на парламента министърът на отбраната заяви: „Ако такава система предполага, че ядрените оръжия на САЩ ще бъдат разположени на наша територия дори в мирно време и могат да бъдат поставени на нашите изтребители в случай на непредвидени обстоятелства, това никога няма да се допусне. Няма промяна в нашата позиция по отношение на придържането към трите неядрени принципа.”

 

Премиерът Кишида се изказа в същия дух, като устно осъди предложението на Абе за започване на преговори за участие в програма за споделяне на ядрено оръжие: „Това е неприемливо, като се има предвид позицията на страната ни за запазване на трите неядрени принципа“.

 

Лично аз не мога да приема тези думи на японския министър на отбраната и премиер за „трите неядрени принципа“ освен като скептик. Защото "принципите" отдавна са нарушени и изкоренени. Във всеки случай един от тях е за забрана за внасяне на ядрени оръжия в Япония. Всъщност през 2010 г., докато Демократическата партия на Япония беше на власт, бяха разкрити секретни документи от 1960 г., в които правителствата на Япония и Съединените щати се съгласяват че официално Токио „мълчаливо се съгласява с наличието на ядрени оръжия на американските кораби и самолети, пристигащи в страната."

 

Фактът, че седем години по-късно, през 1967 г., управляващата ЛДП, която има тайни споразумения с американците, провъзгласява „трите неядрени принципа“, включително недопускане на внос на ядрени оръжия в страната, не може да се нарече нещо различно от подигравка с нейния народ и световната общност.

 

Спомням си един разговор, който се проведе още преди разкритията през 2010 г. с виден японски депутат. На ироничния ми въпрос: „Нима американските ударни самолетоносачи, ядрените подводници, които редовно посещават базите в Япония, хвърлят ядрените бомби, ракети и торпеда в морето, преди да влязат в пристанищата на вашата страна?“, събеседникът само отвърна със саркастична усмивка.

 

След като проучих достатъчно политическата култура и манталитет на японските „слуги на народа“ в продължение на много години на общуване, определено мога да кажа, че предложението на Абе не е някакъв трик, а добре обмислена маневра. И моментът за маневра е избран точно.

 

Виждам пряка връзка между казаното от Абе и безразсъдните призиви на фалиралия Зеленски Украйна да придобие ядрено оръжие. А думите на бившия японски министър-председател за американското ядрено оръжие в Япония са само разсейване: в действителност говорим за оборудване на японските сили за самоотбрана с ядрени бомби и бойни глави. Япония отдавна е технически способна да създаде такива оръжия за масово поразяване и може би дори вече има образци от него.

 

Насрочени да съвпаднат със специалната военна операция на руските войски в Украйна, думите на Абе са насочени предимно към Русия и Китай. Той не крие това, призовавайки „да се изостави табуто за обсъждане на тази тема на фона на изостряне на ситуацията в Украйна, както и възможната агресия на Пекин срещу Тайван“.

 

Резкият отговор на Пекин беше даден незабавно. Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза, че „японските политици често разпространяват фалшиви твърдения за Тайван и дори правят откровено фалшиви изявления, които нарушават трите неядрени принципа на страната“. Той призова Япония да "се замисли дълбоко" върху историята си и да бъде внимателна с думи и дела по въпроса с Тайван, за да не си създава проблеми.

 

Пекин директно обвини Абе, че се опитва да възроди японския милитаризъм. „Има не само елемент на ирония, но и огромен реален риск група хора в единствената страна в света, върху която е пуснала атомни бомби, да започне да призовава страната, отговорна за тези бомбардировки, да постави ядрени оръжия на своя собствена територия“, пише китайският “Глобал Таймс”.

 

Изглежда, че е необходима и съответна реакция от Москва на провокативните изявления на Шиндзо Абе. Припомняме, че една от причините за решението на Москва за провеждане на специална военна операция в Украйна бяха неприемливите ядрени амбиции на украинските неонацисти.

 

 

Анатолий Кошкин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа