Зеленски се усъмни „дали НАТО може да защити дори своите страни-членки“

Зеленски се усъмни „дали НАТО може да защити дори своите страни-членки“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.03.2022
  • Share:

Украинският президент Владимир Зеленски осъди НАТО за липсата на действия за защита на украинското население.


„Смъртта на всички починали хора, считано от днес, също ще бъде по тяхна вина", заяви президентът.


В речта си в петък следобед украинският държавен глава акцентира върху страните от НАТО, от които правителството очаква решителни действия и ефективна помощ.


„Срещата на върха на НАТО се проведе днес, което показва, че не всички смятат борбата за свобода в Европа за цел номер едно", каза украинският лидер. Зеленски вярва, че всичко, което Алиансът е успял да направи до момента, е „да осигури на Украйна 50 тона дизелово гориво".


Изявленията на президента се случват след отказа на Атлантическия алианс да създаде зона, забранена за полети в Украйна. С това решение, според Зеленски, „Алиансът даде зелена светлина за бомбардиране на украински градове и населени места".


„Не знам кого можете да защитите и дали всъщност сте способни да защитите своите държави, страните от Атлантическия алианс", каза президентът, обръщайки се към НАТО. „Няма да можете да се отървете от нас с литрите си гориво, с които възнамерявате да платите литрите наша кръв, пролята за общата ни Европа, за общата ни свобода, за нашето общо бъдеще", заяви Зеленски.


Външният министър на страната Дмитрий Кулеба от своя страна заяви, че НАТО, за разлика от Европейския съюз, не може да взема никакви решения в полза на Украйна и че ще трябва да плати за тази слабост.


„Украинският народ смяташе, че НАТО е сила, а Европейският съюз е слаб и нерешителен. Украинският народ видя, че е обратното: че ЕС има характер, има сила, наложи безпрецедентни санкции, а НАТО не може да направи нищо и делегира всичко на съюзниците. Това е слабост, за която, за съжаление, Алиансът ще плати", каза Кулеба в интервюто си за местен телевизионен канал.

Станете почитател на Класа