Възможни силни земетресения в централната част на САЩ могат да засегнат милиони

Възможни силни земетресения в централната част на САЩ могат да засегнат милиони
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.03.2022
  • Share:

Голяма част от централната зона на САЩ може да изпита силни земетресения в бъдеще, които ще засегнат милиони хора и ще доведат до значителни щети на инфраструктурата, съобщава AP.


Опасенията бяха изразени на годишната среща за земетресения в Мисури, която се проведе в Сейнт Луис. Там се събраха стотици специалисти, чиито опит варира от управление на извънредни ситуации до геология и други дейности, свързани с опасността от земетресения.


Вниманието на специалистите бе насочено към сеизмичната зона на Ню Мадрид (Разломната линия Ню Мадрид). Въпреки че през 19 век в тази област са регистрирани силни земетресения с магнитуд до 7,7, има основания да се прогнозират и други телурични движения.


По-специално, експертите изчисляват, че има вероятност между 7 и 10% за земетресение с магнитуд 7,0 или повече през следващите 50 години по линията на разлома Ню Мадрид. Междувременно те вярват, че по-малко, но също така опустошително земетресение с магнитуд 6,0 може да се случи с вероятност от 25-40%.


Ако прогнозите се изпълнят, ще бъдат засегнати около 45 милиона души. Освен хилядите загинали в резултат на силно земетресение, изследователите изброяват значителни щети на инфраструктурата: разрушаването на многобройни мостове, които пресичат река Мисисипи, както и разрушаването на главни магистрали и разкъсването на нефтопроводи и газопроводи.


Според прогнозите на Матю Клътър от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, земетресение с магнитуд 7,7 в района на Ню Мадрид ще доведе до разселването на почти 850 000 души в до осем щата (Мисури, Арканзас, Тенеси и други).


Въпреки че устойчивостта на някои мостове, сгради и други обекти в уязвимите райони е засилена, повечето къщи и търговски постройки не са подготвени да издържат на земетресение, уточнява средата.


„На много места в региона липсват строителни норми и много малко от съществуващите строителни норми изискват антисеизмичен дизайн", посочват от Американския институт по геонауки.


Освен това броят на собствениците на жилища със застраховка срещу земетресение е намалял рязко от 60,2% през 2000 г. на 12,7% през 2020 г. в окръзи в щата Мисури, които са в сърцето на района Ню Мадрид, според данни от местното министерство на търговията и застрахователи. Тенденцията отговаря на поскъпването на застрахователните полици, които са се увеличили със 760% в уязвимата зона през последните 20 години.

Станете почитател на Класа