Необходимият брой ежедневни крачки за поддържане на добро здраве не е 10 000

Необходимият брой ежедневни крачки за поддържане на добро здраве не е 10 000
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.03.2022
  • Share:

Мета-анализ, който събра 15 проучвания, включващи почти 50 000 души от четири континента, разкри броя на необходимите ежедневни крачки, които могат да подобрят здравето и дълголетието на хората.


Изследователски екип, ръководен от епидемиолога за физическа активност Аманда Палуч от Университета на Масачузетс Амхърст, САЩ, групира участниците в четири групи за сравнение въз основа на средно изминаваните на ден крачки.


Във възходящ ред първата група е правила средно 3500; втората 5800; третата 7 800 и четвъртата - 10 900 крачки на ден. Според резултатите трите най-активни категории са имали 40% до 53% по-нисък риск от смърт в сравнение с групата, която е извървяла най-малко крачки.


Констатациите, публикувани в списанието Lancet Public Health, стигат до заключението, че броят на крачките, необходими за извличане на ползите от активния живот, е около 6000 и също зависи от възрастта.


„Има много доказателства, които предполагат, че дори малко повече движение е полезно, особено за тези, които извършват много малко активност. Ползата по отношение на риска от смъртност е между 6 000 и 8 000 за възрастните хора и между 8 000 и 10 000 за по-младите", казва Палуч.


Експертът уточнява, че не е установена окончателна връзка със скоростта на ходене, извън общия брой стъпки на ден. Ходенето, независимо от темпото, е свързано с по-нисък риск от смърт.


Екипът предполага, че „резултатите могат да послужат като основа за насоки относно стъпките за насърчаване на физическата активност в общественото здраве".


От друга страна, изявлението на университета в Масачузетс Амхерст уточнява, че "Мантрата за 10 000 стъпки на ден се е появила от маркетинговата кампания на японска компания за крачкомери през 1965 г."

Станете почитател на Класа