Байдън коментира опасенията от ядрена война между Русия и САЩ

Байдън коментира опасенията от ядрена война между Русия и САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.03.2022
  • Share:

Президентът Джо Байдън омаловажи опасенията, че напрежението между Вашингтон и Москва по повод кризата в Украйна може да ескалира в ядрена война, като отрече американците да имат причина да се тревожат за рисковете от подобен конфликт.


Попитан от репортер дали американците трябва да бъдат загрижени за възможността за ядрена война, Байдън отговори рязко: "Не". Въпросът дойде, когато президентът и първата дама Джил Байдън минаваха покрай група репортери в Белия дом в понеделник по време на събитие.


Въпросът беше свързан с неотдавнашните действия на руския президент Владимир Путин, който в неделя нареди силите за възпиране на страната му - включително ядрените оръжия - да бъдат приведени в специална готовност. Москва каза, че този ход е бил предприет, поне отчасти, в отговор на коментарите на външния министър на Обединеното кралство Лиз Трус, която каза пред Sky News, че ако Путин не бъде спрян в Украйна, други страни от Източна Европа ще бъдат застрашени, което ще доведе до конфликт с НАТО.


„Няколко служители на различни нива направиха изявления за възможни сблъсъци между НАТО и Русия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник. „Смятаме, че подобни изявления са абсолютно неприемливи", каза говорителят.

Станете почитател на Класа