Транзитът на руски природен газ през Украйна е на рекордно ниво

Транзитът на руски природен газ през Украйна е на рекордно ниво
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.03.2022
  • Share:

От началото на руската атака срещу Украйна операторът на украинската газопреносна система GTSOU регистрира рекордни нива на транспортираните количества руски природен газ. В дните от 25 февруари до 1 март включително руснаците са използвали между 97% и 100% от капацитета, резервиран от GTSOU. Стойността е значително по-висока от средните стойности за предходните дни.

 

„Продължаваме да изпълняваме предварително заявените си задължения за пренос на газ. Сегашният транзитен обем е 109,2 млн. куб. м“, казва ръководителят на GTSOU пред Handelsblatt.

 

В дните и седмиците преди 25 февруари руснаците са използвали само частично резервирания транзитен капацитет. В много дни степента на използване е била значително под 50%, а Русия понесе остри критики за това решение.

 

Транзитът на руски природен газ през Украйна е на рекордно ниво

 

Европейците обвиниха руснаците, че изпълняват договорните си задължения за доставка, но не предлагат повече газ, за да поддържат високи цени и напрегната ситуация с доставките.

 

В сряда природният газ в Европа се продава за над 2100 долара за 1000 куб. м -  ниво, което достига за първи път от 23 декември 2021 г., сочат данни на международната борса ICE.

 

Априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия към 11 часа българско време се търгуваха за 194,17 евро за мегаватчас, което е над 2100 долара за 1000 куб. метра. При откриването на борсата цената беше 130 евро за мегаватчас (около 1430 долара за 1000 куб. м).

 

Учудващо е, че руснаците използват пълноценно транзитните мощности, на които имат право по договор още в самото начало на инвазията си в Украйна. За това обаче има различни обяснения.

 

Интересът към руския газ

 

Санкциите на Запада срещу Русия не обхващат доставките на енергия. Тъй като почти всички други канали са затворени заради санкциите, продажбата на газ и петрол е още по-важна за Русия. Нуждата на руснаците от пари отговаря на голямото търсене на газ от страна на европейците.

 

За интереса към руския газ си има причини: големи комунални предприятия като Uniper в Германия или „Булгаргаз“ в България имат рамкови договори с руския износител на газ „Газпром“. Тези договори осигуряват на дружествата правото да купуват определени количества по механизъм с фиксирана цена за определен период от време.

 

Вторият стълб е спот пазарът, на който газът се търгува по ежедневно актуализирани цени. На спот пазара началото на войната доведе до значително увеличение на цените. По този начин газът, който европейските компании могат да купуват по рамковите споразумения с „Газпром", понастоящем е по-евтин от газа на спот пазара и се купува в по-големи количества. 

 

А иначе транзитът на газ през Украйна е политически въпрос от първостепенна важност. От години Русия се опитва да изгради инфраструктура, която да направи транзита през Украйна излишен. Първоначално за тази цел послужи изграждането на първия газопровод „Северен поток", който е в експлоатация от 2011 г. насам.

 

Изграждането на втория газопровод „Северен поток" ще увеличи още повече независимостта от транзита на газ през Украйна. Пускането в експлоатация на завършения тръбопровод обаче бе спряно.

 

Според украински източници инфраструктурата за доставка на газ до момента е останала почти непокътната въпреки продължаващите атаки от страна на руснаците. Въпреки че три газоразпределителни станции трябваше да бъдат затворени, те са важни за вътрешните доставки. От друга страна, газопроводите на дълги разстояния функционират до голяма степен без прекъсване.

 

Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа