Косово иска постоянна база на САЩ и членство в НАТО

Косово иска постоянна база на САЩ и членство в НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.03.2022
  • Share:

Косово обяви, че ще поиска от Вашингтон да създаде постоянна военна база на негова територия, като призова САЩ и техните съюзници да приемат кандидатурата на Прищина за присъединяване към НАТО. В момента четири членове на водения от САЩ военен блок все още отказват да признаят Косово като независима държава.


В публикация в социалните медии в неделя, министърът на отбраната на Косово Арменд Мехай твърди „Прищина има непосредствена нужда от ускорено членство в НАТО и създаване на постоянна база на американските сили" с оглед на продължаващия военен конфликт между Русия и Украйна.


Мехадж каза, че постоянното разполагане на американските сили е необходимо за „гарантиране на мир, сигурност и стабилност в Западните Балкани и извън тях".


„Република Косово и нейните граждани доказахме, че сме достойни борци в защита на евроатлантическите ценности на свободата, мира и демокрацията, ценностите, на които се гради НАТО и неговата мисия ", написа Мехадж.


Министърът на отбраната посочи, че сега е моментът да го направят онези държави-членки на НАТО, които досега не са желаели да признаят Косово, а именно Гърция, Румъния, Словакия и Испания.


Малко над 50 процента от страните-членки на ООН са признали Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада. Сърбия, Русия, Китай, Аржентина, Бразилия, Индия, Индонезия, Мексико и Южна Африка и ред други страни, все още го смятат за отцепен регион на Сърбия.


През 1999 г. НАТО започна 78-дневна бомбардировка в бивша Югославия, уж за да защити цивилните от зверствата на сръбските войски по време на бунт на етнически албанци в Косово. Кампанията под кодовото име „Операция Съюзни сили" доведе до тежки цивилни жертви и разселване на около 200 000 етнически сърби от Косово. Десетки училища и над 20 болници бяха унищожени по време на „хуманитарната интервенция", а около 40 000 домове бяха повредени.

Станете почитател на Класа