Болсонаро и Лула се кандидатират за президентските избори в Бразилия

Болсонаро и Лула се кандидатират за президентските избори в Бразилия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.02.2022
  • Share:

От началото на годината се засили напрежението преди предизборната кампания в Бразилия, която, въпреки че не е започнала официално, върви под формата на непрекъсната словесна конфронтация между двамата основни кандидати: настоящия президент Жаир Болсонаро , и бившият президент Луис Инасио Лула да Силва. И двамата активно подготвят почвата.


Това, което се очаква за тази година, е агонизираща битка между двама колоси, два гиганта на бразилската политика, които са знаели как да заемат водещата си роля и които са показали политическата си смелост да се защитават и да напредват срещу своите противници.


Седем месеца преди президентските избори все още е рано да се прогнозира кой може да бъде победител. Изглежда обаче, че анкетите малко изясняват картината.


Според проучване, публикувано наскоро от Изследователския институт MDA на Бразилия, поръчано от Националната транспортна конфедерация (CNT), на първия тур Лула ще получи 42,2% от гласовете, а Болсонаро изглежда остава втори с 28% - разлика от повече от 14 пункта. Тази разлика ще бъде още по-засилена до почти 18 пункта на втори тур, като Лула достига 53,2%, а настоящият президент - 35,3%. Останалите кандидати изостават много от първите две места.


Още през месец декември Ipespe публикува проучване с много сходни данни: Лула достига 44%, докато Болсонаро получава 24%.


Така анкетите дават на Лула предимство между 14 и 20 точки, но Болсонаро отрича тези резултати. Не трябва да забравяме, че настоящият президент има народен вот, който не е за пренебрегване и с който би могъл да изненада с десния си популизъм, в който безмилостно атакува либералните институции.


Това, което ще се случи в Бразилия през месец октомври, са мегаизбори. Оспорвани ще бъдат не само президентството и вицепрезидентството на страната, но също и 27 от 81 места в Сената и 513 места в Камарата на депутатите. Освен това ще бъдат избрани 27 губернатори. Първият тур ще се проведе на 2 октомври, а при необходимост втори тур ще се проведе на 30-то число същия месец.


На 42-та годишнина на Работническата партия, която се състоя на 10 февруари, Лула дефинира случващото се в момента по този начин: „Сякаш аз и PП възкръсваме". Стратегията на Лула е да открадне политическия център от Болсонаро и отхвърлянето, което президентът генерира, може да му помогне.


Лула, опитен политик, който използва радикален дискурс в полза на бедните и работниците, модерира изказа си, приближавайки се до политическия център и до хора, които бяха силно критични към неговата администрация. Сред тях той се срещна и установи съюз с бившия президент Фернандо Енрике Кардозо.


В края на 2021 г. Болсонаро започна да предвижда нови сценарии. Той свика големи демонстрации и организира военни паради пред Правителствения дворец, като същевременно радикализира речта си срещу съдебните институции и избирателната система на страната.


В един момент той заяви, че бъдещето му има само три възможности: "Затвор, смърт или победа". За бивш военен президент тази дума е анонс, че идва с бой и че няма да позволи да бъде отстранен от поста, поне без да окаже съпротива.

Станете почитател на Класа