Откриха как туморните клетки се маскират, а откритието може да предотврати метастазите

Откриха как туморните клетки се маскират, а откритието може да предотврати метастазите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.02.2022
  • Share:

Ново откритие на испански учени може да представлява огромен напредък в предотвратяването на метастази при пациенти с рак. Изследователски екип е открил, че туморните клетки се маскират като тромбоцити в кръвния поток, за да не бъдат открити.


Откритието може да допринесе за разбирането на туморните процеси и разработването на лечения за пресичане на разпространението на тумора, тоест на появата на метастази.


Именно метастазите са основната причина за смърт, свързана с рака. Това е процес, при който от първичен тумор се освобождават туморни клетки, които се транспортират от кръвния поток, за да се наместят в друг орган, където създават вторичен тумор.


Тези клетки се наричат циркулиращи туморни клетки (CTC) и все още са голямо неизвестно за медицината. Това, което се знае за тях е, че са способни да оцелеят при атаката на имунната система и да колонизират отдалечени органи.


Сега, изследователската група за течна биопсия и прихващане на рак, интегрирана в Института за биосанитарни изследвания на Гранада, показа в проучване, публикувано в списание Theranostics, че тромбоцитите пренасят към CTCs биомолекули, като липиди, протеини и РНК, като ги карат да минат незабелязано в кръвния поток.


По този начин тези клетки придобиват част от конфигурацията на тромбоцитите, камуфлирайки своя CTC статус, за да заобиколят защитните сили, да достигнат и да нахлуят в други органи.

Станете почитател на Класа