Нарко банери обявиха предполагаемата смърт на лидера на картела Халиско

Нарко банери обявиха предполагаемата смърт на лидера на картела Халиско
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.02.2022
  • Share:

На различни места в град Колима, столицата на едноименния щат, бяха поставени поредица от банери, наречени „наркомантас", обявяващи предполагаемата смърт на лидера на картела Jalisco Nueva Generación (JNG), една от най-важните престъпни групи в Мексико.


„Менчо вече е мъртъв", гласи един от тях, видян в четвъртък в района на Вила де Алварес. Друг текст от този стил се появи на булевард Лисео де варонес, в квартал Теколоте. Съобщенията носеха подписа на независимия картел Колима, друга от организираните престъпни банди, борещи се за териториален контрол с картела.


„Наркомантас" бяха разположени след няколко седмици слухове за предполагаемата смърт на Немесио Осегера Сервантес, по-известен като Ел Менчо. Изминаха три седмици, откакто новината започна да се разпространява в щата, но местните власти все още не я потвърждават.


Това не е първият път, в който престъпни групировки в Мексико издават плашещи съобщения с тези характеристики. През последните дни по обществените пътища се появи и текст срещу губернаторката на Колима Индира Вискаино и нейното семейство, подписан от Лос Мескалес.


Напрежението в района ескалира няколко часа, след като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор направи посещението си в щата, за да финализира обичайния си „Кабинет за сигурност". 950 униформени военнослужещи присъстваха, за да се включат в контролните задачи. По този начин вече има повече от 4500 войници, разположени в Колима, включително военноморските сили и местната полиция.

Станете почитател на Класа