Военен експерт: Русия се натъкна на сериозен отпор в Украйна

Военен експерт: Русия се натъкна на сериозен отпор в Украйна
  • Written by:  Роман Гончаренко DW
  • Date:  
    27.02.2022
  • Share:

Руската армия е голяма, но украинската е изключително мотивирана - украинците ще се сражават за всеки квадратен метър, посочва пред ДВ военният експерт Матю Булег от британския аналитичен център Chatham House.

 

 

 

ДВ: Военната ситуация изглежда отчаяна за украинската армия. Каква е Вашата оценка?

 

М. Булег: Ситуацията не е чак толкова отчаяна. Руската армия наистина е голяма, но на няколко места въоръжените сили на Украйна забавиха нейното придвижване. Руските войски се опитват да унищожат противовъздушната отбрана на Украйна, а украинските части се сражават за всеки квадратен метър, опитвайки се да удържат атаките в първия етап. Оттам нататък става дума за смекчаване на последствията и за подготовка на възможно контранастъпление, когато руските войски започнат широкомащабна интервенция.

 

ДВ: Могат ли украинските сили да удържат Киев?

 

М. Булег: Ситуацията в Киев е сложна. Руснаците вероятно ще се опитат да обкръжат Киев, след което или ще наложат блокада, или ще влязат в града - в зависимост от степента на съпротивата. Въпросът е дали Русия бърза и дали ще реши бързо да влезе в Киев. Боевете могат да бъдат кратки, но могат да бъдат и продължителни и много кървави.

 

ДВ: Имате ли представа за плановете на Русия в Украйна? Каква е крайната цел - пълна или частична окупация?

 

М. Булег: Трудно е да се каже. Русия има карта с военната география на Украйна. Но способността на украинските сили да окажат съпротива може да попречи на руските планове. Влияние в това отношение би могъл да окаже и отговорът на Запада - ако той доведе до промяна в съотношението на загубите и ползите за Кремъл.

Третият сдържащ фактор е бойният дух и желанието да се воюва от страна на руските сили. Засега може да се каже, че Русия има план максимум - те ще се опитат да навлязат максимално на украинска територия с ясна стратегия за прекратяване на войната. Но това ще зависи от степента на съпротивата.

 

ДВ: Т.е. планът на Русия е изцяло да окупира Украйна и да смени правителството?

 

М. Булег: Не съм сигурен, че целта е пълна окупация. Нейната цена вероятно ще се окаже твърде висока. Но мисля, с оглед на съпротивата на украинските части, че руснаците по-скоро са си поставили за цел да превземат Киев, за да обезглавят страната. Това може изцяло да промени ситуацията.

 

ДВ: Ако наистина се стигне до окупация, Русия ще може ли да я удържи или ще стане като в Чечения или в Афганистан?

 

М. Булег: И военните, и всички граждани ще се сражават за своята родина. Те ще се бият и ще умират за страната си. Руските генерали са отчели това и вероятно ще организират все повече операции за потискане на съпротивата в рамките на навлизането в страната. Те вече се сблъскаха със сериозна съпротива от страна на украинците.

 

ДВ: Украйна беше ли готова за това нападение или подготовката за подобно нещо не е възможна?

 

М. Булег: Не е възможно да се подготвиш за такова нещо. Според мен въоръжените сили на Украйна са били подготвени дотолкова, доколкото е възможно. Те са готови да се бият до смърт, което не би могло да се каже за руската армия. Има индикатори, че нейният боен дух е нисък, а насреща си руснаците имат по-слаба, но изключително мотивирана армия.

 

ДВ: Каква е Вашата прогноза за следващите дни и седмици?

 

М. Булег: Смятам, че в следващите дни ще се водят боеве за Киев в зависимост от това как ще се придвижват руските войски. След това ще започне вторият етап - широкомащабното навлизане, това е въпрос на време. В рамките на седмица военната география на Украйна ще бъде друга.

 

Станете почитател на Класа